LV, STA

 |  Svet

Milanović svari ustavno sodišče pred razveljavitvijo volitev

Hrvati se bodo na volišča odpravili 17. aprila

Zoran Milanović

Zoran Milanović
© Damir Sencar / PIXSELL / SDP

Če ustavno sodišče razveljavi volitve, bo to državni udar, je sporočil hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki ne skriva namere, da bo v primeru zmage opozicije zasedel premierski stolček. Kot je prepričan, je opozorilo sodnikov, da se kot aktualni predsednik ne sme potegovati za mesto predsednika vlade, protiustavno.

Da predsednik republike Hrvaške ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade, je sredi marca opozorilo hrvaško ustavno sodišče. S tem se je odzvalo na napoved Milanovića, da bo kandidiral na aprilskih parlamentarnih volitvah, ne da bi pred tem odstopil.

Milanović je na obeležitvi t. i. krvave velike noči, policijske operacije proti srbskim separatistom, ki je potekala na Plitvicah za veliko noč 31. marca 1991, znova neposredno kritiziral ustavno sodišče in trenutnega premierja iz vrst HDZ Andreja Plenkovića.

Milanović je prepričan, da je opozorilo sodnikov protiustavno, saj da ne gre za odločitev ustavnega sodišča, ki bi ga zavezovalo.

Ob izdaji omenjenega opozorila je ustavno sodišče izrazilo pričakovanje, da bo Milanović spoštoval njihovo opozorilo. Če ga ne bo, bodo sledile sankcije, je takrat opozoril predsednik sodišča Miroslav Šeparović. O tem, kakšne bodo sankcije, ni želel govoriti, je pa dejal, da lahko tudi razveljavijo volitve.

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, se bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi odvile v sredo, 17. aprila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.