Uredništvo

 |  Družba

»Kopičenje orožja praviloma nima prav nobene zveze z ohranjanjem miru«

 IZJAVA DNEVA

"Iz zgodovine vemo, da politiki in družbene elite, ki se pripravljajo na vojno, praviloma ne govorijo o kopičenju orožja in povečanih izdatkih za oborožitev. Militarizacijo družbe olepšujejo z govorjenjem o miru. O skrbi za mir. Ja, res povečujemo količino orožja. A to delamo samo za to, da ohranimo mir. Ja, res krepimo orožarsko industrijo. A to delamo samo zato, ker želimo mir. Itd."

"Med pripravami na vojno se vzpostavi značilna povezava orožja in miru. To lahko opazujemo tudi danes. Tudi danes Zahod govori, da se oborožuje za mir. Za ohranjanje in zagotavljanje miru. Isto govori Evropa. Isto govori NATO. Skratka: vsi kopičijo orožje zato, da ohranjajo mir. Kopičenje orožja je v tej perspektivi mirovna politika. Mirovniška praksa. Vsi skupaj pa pozabljajo, da analiza zgodovinskih primerov kaže, da kopičenje orožja praviloma nima prav nobene zveze z ohranjanjem miru. In z mirovništvom. Ampak z vojno. Gre za fazo, ki je pogosto uvod v vojno. Ne v mir."

(Antropologinja in kolumnistka Vesna V. Godina v Večerovi kolumni o tem, da se med pripravami na vojno vzpostavi značilna povezava orožja in miru)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.