STA

 |  Svet

Izrael napovedal odprtje novih poti za dostavo pomoči v Gazo

Med drugim bodo v ta namen začasno odprli mejni prehod Erez na severu enklave in povečali količine pomoči iz Jordanije

Izrael je danes napovedall odprtje novih poti za dostavo humanitarne pomoči v Gazo. Med drugim bodo v ta namen začasno odprli mejni prehod Erez na severu enklave in povečali količine pomoči iz Jordanije. Ukrep so naznanili le nekaj ur po pogovoru predsednika ZDA Joeja Bidna in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. ZDA so napoved že pozdravile.

Dodatno pomoč za Palestince bo Izrael sprostil še prek pristanišča Ašdod severno od Gaze, iz Jordanije pa bodo lahko pred prehoda Kerem Šalom dostavili večje količine pomoči kot doslej.

"Ta okrepljena pomoč bo preprečila humanitarno krizo in je potrebna za nadaljevanje bojev ter dosego vojnih ciljev," je po poročanju tujih tiskovnih agencij ponoči sporočil izraelski vojni kabinet.

Napoved je sledila le nekaj ur po telefonskem pogovoru Bidna in Netanjahuja, prvem po smrti sedmih humanitarnih delavcev organizacije World Food Kitchen, ki so bili ubiti v izraelskem napadu.

"Če ne bomo videli sprememb, ki jih moramo videti, se bo naša politika spremenila."

Antony Blinken,
ameriški državni sekretar

V pogovoru je ameriški predsednik prvič od začetka vojne med Izraelom in Hamasom namignil, da se lahko ameriška politika do Izraela - ta med drugim zajema dostavo orožja in streliva ter zaščito v Varnostnem svetu ZN - spremeni, če ne bo povečanja humanitarne pomoči in zaščite civilistov ter humanitarnih delavcev.

Podobno stališče je izrazil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. "Če ne bomo videli sprememb, ki jih moramo videti, se bo naša politika spremenila," je dejal.

ZDA so izraelsko napoved novih ukrepov ob tem že pozdravile in pozvale k hitri uresničitvi.

"Te ukrepe je treba hitro in v celoti izvesti. Poleg tega komisija ponovno poziva k zaščiti nedolžnih civilistov in humanitarnih delavcev v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Komisija tudi poziva vse akterje v regiji, naj nemudoma omogočijo znatno povečanje dotoka humanitarne pomoči v Gazo."

Evropska komisija

"Ti ukrepi, vključno z zavezo za odprtje pristanišča Ašdod za neposredno dostavo pomoči v Gazo, napovedjo odprtja mejnega prehoda Erez za dostavo pomoči na sever Gaze in bistveno povečanje pomoči iz Jordanije v Gazo, se morajo sedaj hitro in v popolnosti uresničiti," je sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Ponovila je Bidnove besede iz pogovora z Netanjahujem, da bo ameriško politiko do Gaze narekovala njihova ocena izraelskih ukrepov, vključno s tistimi za zaščito nedolžnih civilistov in varnost humanitarnih delavcev.

Na izraelsko napoved se je odzvala tudi Evropska komisija. "Te ukrepe je treba hitro in v celoti izvesti. Poleg tega komisija ponovno poziva k zaščiti nedolžnih civilistov in humanitarnih delavcev v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Komisija tudi poziva vse akterje v regiji, naj nemudoma omogočijo znatno povečanje dotoka humanitarne pomoči v Gazo," navaja današnja izjava, objavljena na spletni strani komisije.

-6uierlUKAU

Zy3PfDSKDUg

gXPIZM9EfTw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.