Borut Mekina

 |  Družba

Na UKC odpovedale vse MR naprave

V naši najpomembnejši bolnišnici trenutno ne deluje več nobena od naprav za magnetno resonanco (MR)

Ljubljanski klinični center (UKC)

Ljubljanski klinični center (UKC)
© Borut Krajnc

Na UKC Ljubljana so potrdili naše informacije, da imajo trenutno zaradi odpovedi naprav za magnetno resonanco težave pri zagotavljanju diagnostičnih storitev. V naši najpomembnejši bolnišnici, na njihovem Kliničnem inštitutu za radiologijo namreč trenutno ne deluje več nobena od naprav za magnetno resonanco (MR), zaradi česar si v UKC za silo pomagajo z napravo, ki je na Medicinski fakulteti in še z eno, ki je na Onkološkem inštitutu.

Denarja za zdravstvene investicije je sicer dovolj – v Ljubljani in drugod po Sloveniji najsodobnejše naprave za magnetno resonanco po tekočem traku kupujejo zasebni zdravstveni zavodi, kot so recimo Medilab v Ljubljani, Fontana v Mariboru ali Diagnostični center Bled, medtem ko v UKC Ljubljana v zadnjih letih teh naprav niso kupovali. V Medilbu imajo recimo štiri MR naprave, ki so jih kupili med letoma 2012 in 2023, v UKC Ljubljana pa so radiologi še do včeraj delali na oldtimerjih, med katerimi ima najstarejši letnico 2000. Njihova »najnovejša« in »najnaprednejša« naprava, ki jo uporabljajo tudi pri raziskovalni dejavnosti z namenom napredovanja stroke, pa je stara kar 15 let.

Na naše vprašanje, kdo je za tak razvojni zaostanek odgovoren, nam iz UKC niso odgovorili, čeprav priznavajo, da »oprema v preteklih obdobjih ni bila ažurno posodobljena«. Ker je za povrh vsega lani zaradi sumov korupcije padel v vodo večji nakup MR naprav za vso državo, od katerih naj bi štiri dobili na UKC, želijo sedaj na kliničnem centru interventno – in s tem verjetno tudi po višji ceni – sami kupiti štiri MR naprave. V vmesnem času pa naj bi MR naprave najemali. Očitno pri zgoraj omenjenih zasebnih zdravstvenih podjetjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.