STA

 |  Svet

Trgovinske omejitve proti Izraelu

Turčija je napovedala, da zaradi vojne v Gazi uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu. Izvozne omejitve bodo zajele 54 izdelkov.

Turčija je napovedala, da bo danes zaradi vojne v Gazi uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu. Izvozne omejitve bodo zajele 54 izdelkov, med drugim cement ter gradbene izdelke iz železa in jekla. Ukrep je Turčija sprejela le dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka. Izrael je že napovedal odziv na omejitve.

"Odločitev bo veljala, dokler Izrael ne razglasi prekinitve ognja ter omogoči ustreznega in neprekinjenega pretoka humanitarne pomoči v Gazo," je na družbenih omrežjih zapisalo turško ministrstvo za trgovino. Ob tem je priložilo seznam 54 izdelkov, za katere bodo veljale izvozne omejitve.

Ankara je ukrep napovedala dan po tem, ko je Izrael obtožila, da je turškim letalskim silam onemogočil dostavo humanitarne pomoči iz zraka v Gazo. Še isti dan je turški zunanji minister Hakan Fidan obljubil povračilne ukrepe in dodal, da bodo te izvedli korak za korakom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelsko zunanje ministrstvo je trgovinske omejitve že obsodilo. "Turčija enostransko krši trgovinske sporazume z Izraelom. Izrael bo proti njej sprejel potrebne ukrepe," je še dodalo.

"Odločitev bo veljala, dokler Izrael ne razglasi prekinitve ognja ter omogoči ustreznega in neprekinjenega pretoka humanitarne pomoči v Gazo."

Turško ministrstvo za trgovino

Ukrep proti Izraelu sledi tudi vse večjemu domačemu pritisku na turško vlado. Opozicija namreč vladi že dlje časa očita, da po eni strani ostro kritizira Izrael, po drugi pa ohranja nemotene trgovinske odnose z njim.

Turški izvoz v Izrael je sicer po podatkih turškega statističnega urada Turkstat lani znašal 5,43 milijarde dolarjev, kar je manj kot leta 2022, ko je znašal 7,03 milijarde dolarjev.

Turčija že od začetka vojne v Gazi poziva k prekinitvi ognja. Predsednik države Recep Tayyip Erdogan pa velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Med drugim ga je decembra lani primerjal z Adolfom Hitlerjem in od izraelskih zaveznic zahteval, naj prenehajo podpirati akcije izraelske vojske, ki jih je označil za teroristične.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.