STA

 |  Svet

Mladi neuspešni s tožbo zaradi podnebnih sprememb 

Odločitev na Evropskem sodišču za človekove pravice je dokončna

Protest mladih podnebnih aktivistov v Ljubljani pred nekaj leti

Protest mladih podnebnih aktivistov v Ljubljani pred nekaj leti
© Borut Krajnc

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) tožbe mladih Portugalcev zaradi neizpolnjevanja podnebnih zavez proti 33 državam, tudi Sloveniji, ni sprejelo v obravnavo. Odločitev je dokončna.

Tožbo je septembra lani vložila skupina mladih Portugalcev, starih med enajst in 24 let. 33 državam, in sicer članicam EU, tudi Sloveniji, ter Združenem kraljestvu, Norveški, Švici in Turčiji so očitali nezadostno ukrepanje proti podnebnim spremembam in neuspeh pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov do te mere, da bi dosegle cilj pariškega podnebnega sporazuma o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Šesterica je trdila, da so kršene njihove temeljne pravice, vključno s pravico do življenja, zasebnosti in družinskega življenja.

Gre za prvi tovrstni primer tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Povod za tožbo so bili uničujoči požari leta 2017 na Portugalskem, v katerih je umrlo več kot sto ljudi, ogromna gozdna območja pa so bila uničena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.