Uredništvo

 |  Politika

»Pakt je kompromis, s katerim niso zadovoljni ne na levem ne na desnem političnem spektru«

IZJAVA DNEVA

"S precej drame je bil vendarle sprejet nov migracijski in azilni pakt, s katerim Evropska unija po osmih letih od velikega migracijskega vala v Evropo dobiva novo skupno politiko, ki naj ne bi razdvajala, temveč poenotila celino. Nameni so dobri, prijemi močno vprašljivi, cilji pakta pa očitno vsaj po prvih odzivih Poljske in Madžarske z zavračanjem obvezne solidarnosti med državami nedoseženi."

"Ker je pakt kompromis, s katerim niso zadovoljni ne na levem ne na desnem političnem spektru, bo seveda tudi njegova interpretacija v volilne namene utegnila biti diametralno nasprotna, s ciljem mobilizacije svojega volilnega telesa. Vendarle je Evropa s potrditvijo pakta dosegla vsaj en cilj. Etablirane stranke sredine so z njim dobile močan argument proti populistom in skrajni desnici, da je Evropa zmožna svoje težave reševati sama in da je skupna azilna politika mogoča, čeprav se njenih delov – ponovno po načelu izbiranja a la carte – ne bodo držale vse članice."

(Novinar Aleš Gaube v Dnevnikovem komentarju o novem migracijskem in azilnem paktu, ki ga je sprejela EU)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.