STA

 |  Svet

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael

Slovenski premier Golob je napad Irana na Izrael označil za nesprejemljivo stopnjevanje konflikta

Slovenski premier Robert Golob

Slovenski premier Robert Golob
© Vlada RS / X

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael, je danes sporočilo zunanje ministrstvo. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjemu končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot drugod na Bližnjem vzhodu. K premirju in diplomatskim pogovorom je pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu," je sporočil predsednik vlade Golob. Kot piše v premierjevi izjavi, ki jo je posredoval urad vlade za komuniciranje (Ukom), bo to tudi zahteva Slovenije na današnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo.

Predsednica republike je v odzivu poudarila, da se z napadom Irana na Izrael napetosti na Bližnjem vzhodu le še stopnjujejo. "V vsaki vojni je najbolj ranljivo civilno prebivalstvo. Pozivam k takojšnjemu premirju in prenosu aktivnosti za prenehanje sovražnosti tja, kamor spadajo: za zeleno mizo," je še zapisala na družbenem omrežju X.

"Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu."

Robert Golob,
predsednik vlade

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael ter poziva k umirjanju razmer in zadržanosti, da bi preprečili nadaljnjo destabilizacijo, je pred tem zunanje ministrstvo (MZEZ) še zapisalo na omrežju X.

Vse slovenske državljane, ki se nahajajo v Iranu, so pozvali, naj se javijo slovenskemu veleposlaništvu v Teheranu na dežurno številko +98 9120671408, na sloembassy.tehran@gov.si ali na dežurno številko MZEZ +386 1 478 22 19.

MZEZ je zaradi zaostrovanja napetosti v regiji in razmer v državi že v petek iz varnostnih razlogov odsvetovalo vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

"V vsaki vojni je najbolj ranljivo civilno prebivalstvo. Pozivam k takojšnjemu premirju in prenosu aktivnosti za prenehanje sovražnosti tja, kamor spadajo: za zeleno mizo."

Nataša Pirc Musar,
predsednica republike

Iranski napad z brezpilotnimi letali na Izrael je zelo zaskrbljujoč, je v soboto zvečer izjavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno, je opozorila na X.

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov ponoči večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. O smrtnih žrtvah ne poročajo. Iz sveta se vrstijo izrazi obsodbe in pozivi k zadržanosti, za drevi je sklicana seja Varnostnega sveta ZN.

RPxgOuC4lHw

9_Er3kCpBUY

0plxCRewWtA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.