STA

 |  Svet

Zaradi polaganja cvetja pred Hitlerjevo rojstno hišo obtoženi poveličevanja nacizma

Ob obletnici rojstva nekdanjega nacističnega voditelja 

Hitlerjeva rojstna hiša v kraju

Hitlerjeva rojstna hiša v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji
© Pavel Špindler / WikiCommons

V Avstriji sta bila dva mlada nemška para danes obtožena poveličevanja nacizma, potem ko jih je policija ujela, ko so v soboto pred rojstno hišo Adolfa Hitlerja ob obletnici rojstva nekdanjega firerja polagali cvetje in se slikali, ena ženska pa je tudi iztegnila roko v nacistični pozdrav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

26-letnica, ki je naredila nacistični pozdrav, je trdila, da je šlo zgolj za šalo, a je policija po prijetju na njenem mobilnem telefonu našla sporočila in fotografije, povezane z nacionalsocializmom.

Štirje obtoženi, sestri in njuna partnerja, stari med 24 in 31 let, so v Avstrijo prišli iz Bavarske, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Policija ob vsakoletni obletnici Hitlerjevega rojstva 20. aprila okrepljeno nadzoruje območje v bližini rojstne hiše nemškega diktatorja, da ta ne bi postala zbirališče neonacistov.

Ravno ker je ta hiša v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji veljala za romarsko središče za neonaciste, jo je avstrijska vlada po letih pravnih zapletov prevzela leta 2016. Odločila se je, da jo bo prenovila in preoblikovala v policijsko postajo, v kateri bodo policiste usposabljali o človekovih pravicah.

Hitler je v trinadstropni hiši v središču mesta, ki leži na meji z Nemčijo, preživel prve mesece svojega življenja. Kasneje so jo kupili nacisti, po vojni pa vrnili zasebnemu lastniku, v kateri je imel šolo in delavnico za invalide. Vlada je nato leta 2016 takratno lastnico hiše razlastila, ki se je temu upirala. Dolgoletni pravni spor z njo se je končal leta 2019.

Prenova hiše naj bi stala 20 milijonov evrov, končali pa naj bi jo leta 2025. Policijska postaja naj bi postala leta 2026.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.