Monika Weiss

 |  Mladina 17  |  Družba

Gazi Tivoli!

Zavod za varstvo narave je koncertu Magnifica rekel »ne«, vendar zdaj potekajo »prilagoditve«

Travniki v ljubljanskem Tivoliju, kjer bi rad koncertiral Magnifico.

Travniki v ljubljanskem Tivoliju, kjer bi rad koncertiral Magnifico.
© Borut Krajnc

Že od sredine marca poteka močno oglaševana prodaja vstopnic za »Veliki koncert ob 30-letnici samostojne kariere« glasbenika Magnifica, ki naj bi se 31. avgusta zgodil v ljubljanskem parku Tivoli. Vendar organizatorji, podjetje Dom Svobode, za zdaj dovoljenja za lokacijo v Tivoliju še nimajo. Še več, z dovoljenjem se zapleta, saj je ljubljanska območna enota Zavoda RS za varstvo narave 1. marca s sedemstransko odločbo in kljub trem dopolnitvam vloge zavrnila izdajo soglasja za načrtovano izvedbo prireditve.

»Res je, da smo od Zavoda za varstvo narave dobili več telefonskih napotkov in odločbo. Na odločbo smo se pritožili in smo se pripravljeni prilagoditi enakim zahtevam, kot so veljale za druge množične dogodke na isti lokaciji v parku Tivoli,« komentira Igor Arih, oglaševalec, ki je tudi direktor podjetja Dom Svobode in z Robertom Pešutom – Magnificom njegov solastnik. Arih prepričan dodaja: »Edinstveni in neponovljivi koncert s posebej za ta jubilej sestavljenim filharmoničnim orkestrom, štirimi slovenskimi godbami in veliko gostov se bo zgodil.«

Da torej prireditev v Tivoliju bo, so v štabu Magnifica prepričani – kako se bodo »prilagodili«, pa ni jasno. Zavod za varstvo narave namreč v zavrnilni odločbi, ki smo jo po zakonu o dostopu informacij javnega značaja po mesecu dni vendarle dobili, ne navaja možnih prilagoditev. »Z omilitvenimi ukrepi negativnega ali celo uničujočega vpliva na naravne vrednote in zavarovana območja ni mogoče zmanjšati na sprejemljivo raven,« piše, izvedba tako obsežne prireditve »z vseh vidikov presega nosilno zmogljivost parka Tivoli in krajinskega parka«. Zaključuje, da načrtovana prireditev »po svoji naravi, obsegu in drugih značilnostih« ne sodi v zavarovana območja, organizatorju pa predlaga izvedbo na povsem drugih lokacijah, »izven zavarovanih območij in naravnih vrednot v Ljubljani, kot sta stadiona za Bežigradom in Stožice, različne dvorane, hipodrom«.

In kaj si je v Tivoliju zamislila ekipa Magnifica? Povzemamo podatke iz zavrnilne odločbe Zavoda za varstvo narave. Dogajanje bi trajalo dva dni, ob koncertu 31. avgusta med 13. in 24. uro bi dan kasneje potekal še piknik med 10. in 14. uro. Obiskovalcev bi bilo »več deset tisoč«. Spomnimo: ko je pred dobrim desetletjem v Tivoliju redno koncertiral Dj Umek, so poročali o okrog 20 tisoč obiskovalcih. Prireditveni prostor bi obsegal okrog 20 tisoč kvadratnih metrov, zlasti zelenic na območju, imenovanem Sankališče, kjer bi bil 28x15x15 metrov velik oder, tribuni za obiskovalce, VIP šotori »z gostinsko ponudbo za VIP goste«, kemični WC-ji, koši za smeti, stojnice in šotori s hrano, pijačo ter drugimi artikli, vozila z gostinsko ponudbo ... Prostor bi bil zagrajen z visoko mrežasto ograjo, za 400 metrov bi bilo usmerjevalnih ograj, postavljeni bi bili generatorji elektrike. Priprava, izvedba in odvoz opreme po prireditvi bi skupaj trajali 13 dni.

Zavod za varstvo narave zavrnitev prireditve v odločbi podrobno pojasni. Izpostavlja dvodnevnost in izjemno veliko obiskovalcev, kjer ni mogoče izključiti prenočevanj; izvedba bi po oceni Zavoda močno poškodovala površine travnikov Sankališča, ki imajo velik biodiverzitetni pomen. »Travna ruša in zgornja plast prsti bi bili povsem uničeni in bi jih bilo za povrnitev v prejšnje stanje treba povsem na novo urediti (izravnati tla, posejati travno mešanico).« Zaradi dostav opreme, postavitve ograj, načrtovanih vhodov na prizorišče med starimi drevesi, spremljevalnih objektov ter množice obiskovalcev bi po oceni Zavoda zelo verjetno prišlo do poškodovanja delov dreves v drevoredih starih  divjih kostanjev ob dostopni cesti med parkiriščem Tivoli in Tivolskim gradom.

Koliko kompromisna bo na koncu izvedba prireditve v Tivoliju, o kateri zdaj kot pritožbeni organ odloča ministrstvo za naravne vire in prostor, še ni jasno. Je pa mogoče, da bo prireditev Magnifica, ki je dvakrat kandidiral na listi župana MOL Zorana Jankovića, tudi s tega vidika – izjem(n)a.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.