STA

 |  Družba

Evropsko sodniško združenje poziva k takojšnji ureditvi sodniških plač

Sprejelo je resolucijo o Sloveniji,s katero poziva slovensko vlado in državni zbor, da nemudoma izvršita odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač 

© pixabay.com

Evropsko sodniško združenje (EAJ) je sprejelo resolucijo o Sloveniji, s katero poziva slovensko vlado in državni zbor, da nemudoma izvršita odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač in zagotovita ustrezne materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov ter s tem prekineta trenutno kršitev načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti.

Kot so sporočili iz Slovenskega sodniškega društva, je bila resolucija EAJ prejšnji teden sprejeta soglasno, "kar pomeni, da imamo slovenski sodniki mednarodno podporo vseh 38 nacionalnih sodniških združenj evropskih držav". Posebno solidarnost je izrazilo tudi sodniško združenje Iustitia, ki, kot kaže, svoj 8-letni boj za neodvisnost sodstva na Poljskem približuje srečnemu koncu, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

V društvu izpostavljajo, da mineva 115 dni od poteka roka, ki ga je vladi in državnemu zboru naložilo ustavno sodišče kot skrajnega, da zagotovi materialno neodvisni status sodnikov in da spoštuje načelo delitve oblasti. Vlado in DZ ponovno pozivajo, da to nemudoma stori.

Začudeni pa so tudi nad izjavami predsednika vlade Roberta Goloba v nedavnem pogovoru za Sobotno prilogo Dela, češ da imajo sodniki moralno upravičenje, da se zavzemajo proti svoji podplačanosti, da ga bolj kot poročilo o vladavini prava skrbi kaj drugega in da se s sodniki vlada usklajuje.

"Izražamo razočaranje nad brezbrižnostjo, ki jo predsednik vlade kaže proti temeljnemu indikatorju Evropske unije o stanju vladavine prava v državah članicah. Hkrati javnost obveščamo, da tudi ne drži, da se vlada s sodniki kakorkoli 'usklajuje'."

Slovensko sodniško društvo

Uporabljeni izrazi v pogovoru po mnenju sodnikov kažejo na temeljno nerazumevanje delovanja pravne države, saj so odločbe sodišč nekaj povsem drugega in celo nasprotnega od zgolj moralne upravičenosti.

"Izražamo razočaranje nad brezbrižnostjo, ki jo predsednik vlade kaže proti temeljnemu indikatorju Evropske unije o stanju vladavine prava v državah članicah. Hkrati javnost obveščamo, da tudi ne drži, da se vlada s sodniki kakorkoli 'usklajuje'," so izpostavili.

Vse obljube, ki jih je vlada dala sodnikom, so bile doslej prelomljene, so opozorili. "Nazadnje je bil posredovan neuradni predlog kot namera za uresničitev odločbe ustavnega sodišča, ki pa ne s časovnega ne z vsebinskega vidika ne ustreza svojemu namenu," so izpostavili.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti ter zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Zato sodniki, zlasti skozi Slovensko sodniško društvo, vse odtlej pozivajo k uresničitvi ustavne odločbe. Predsednik vlade Golob je pravosodnim funkcionarjem v začetku aprila predstavil izhodišča interventnega zakona, s katerim bi v prvem koraku naslovili uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.