STA

 |  Svet

»Nerad priznam, vendar pa smo že v novi oboroževalni tekmi, pa če nam je všeč ali ne«

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba sta pozvala k vlaganju v ukrajinsko obrambno industrijo

Namen foruma je, da se bo Ukrajina zmožna upreti invaziji. To je mogoče zagotoviti z okrepitvijo njenih industrijskih zmogljivosti, tudi s financiranjem, in izkoriščanjem tistega, kar že imajo, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

"Namen foruma je, da se bo Ukrajina zmožna upreti invaziji. To je mogoče zagotoviti z okrepitvijo njenih industrijskih zmogljivosti, tudi s financiranjem, in izkoriščanjem tistega, kar že imajo," je povedal visoki zunanjepolitični predstavni EU Josep Borrell.
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Na forumu, namenjenem okrepitvi sodelovanja med ukrajinsko in evropsko obrambno industrijo, se je danes v Bruslju zbralo več kot 140 podjetij iz 25 držav. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba sta ob tem spričo ruske agresije pozvala k vlaganju v ukrajinsko obrambno industrijo.

"Z današnjega foruma moramo oditi s konkretnimi predlogi za podporo ukrajinskim proizvajalcem in inovatorjem. Sodelovanje, ki ga želimo spodbuditi, mora iti v obe smeri. Evropski obrambni ekosistem ima veliko za ponuditi, obenem pa se lahko veliko nauči od Ukrajine," je v uvodnem nagovoru na forumu obrambne industrije dejal Borrell.

Zmogljivosti ukrajinske obrambne industrije je treba po njegovem mnenju integrirati v evropski industrijski ekosistem. V Ukrajini je veliko zmogljivosti, ki pa potrebujejo financiranje, je povedal in dodal, da mora današnji forum služiti iskanju konkretnih priložnosti za skupne projekte evropskih in ukrajinskih obrambnih podjetij.

"Z današnjega foruma moramo oditi s konkretnimi predlogi za podporo ukrajinskim proizvajalcem in inovatorjem. Sodelovanje, ki ga želimo spodbuditi, mora iti v obe smeri. Evropski obrambni ekosistem ima veliko za ponuditi, obenem pa se lahko veliko nauči od Ukrajine."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

"Namen foruma je, da se bo Ukrajina zmožna upreti invaziji. To je mogoče zagotoviti z okrepitvijo njenih industrijskih zmogljivosti, tudi s financiranjem, in izkoriščanjem tistega, kar že imajo, "je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

K vlaganju v ukrajinska obrambna podjetja je evropsko obrambno industrijo pozval tudi ukrajinski zunanji minister Kuleba. "Vlaganje v ukrajinska obrambna podjetja je odličen način za zagotavljanje več orožja Ukrajini," je dejal v nagovoru prek videopovezave.

Ob tem je poudaril, da ukrajinske proizvodne zmogljivosti močno presegajo finančne vire. Po besedah ukrajinskega ministra za strateško industrijo Oleksandra Kamišina, ki je v Bruslju, ta razlika znaša deset milijard ameriških dolarjev.

Po mnenju Kulebe sta poleg okrepitve sodelovanja med ukrajinsko in evropsko obrambno industrijo ključnega pomena še vzpostavitev evropskega industrijskega prostora, ki bi omogočil poenotenje standardov na področju vojaške industrije, ter dolgoročno načrtovanje.

"Nerad priznam, vendar pa smo že v novi oboroževalni tekmi, pa če nam je všeč ali ne. Ne moremo preprosto zamižati in upati, da bo šlo mimo. Kar lahko storimo, je, da v njej zmagamo in odvrnemo agresivno Rusijo s tem, da pokažemo, da ima tudi Evropa zmogljivosti za svojo obrambo."

Dmitro Kuleba,
ukrajinski zunanji minister

"Nerad priznam, vendar pa smo že v novi oboroževalni tekmi, pa če nam je všeč ali ne. Ne moremo preprosto zamižati in upati, da bo šlo mimo. Kar lahko storimo, je, da v njej zmagamo in odvrnemo agresivno Rusijo s tem, da pokažemo, da ima tudi Evropa zmogljivosti za svojo obrambo," je povedal.

Na današnjem forumu v belgijski prestolnici po Borrellovih besedah sodeluje več kot 140 podjetij iz 25 držav. Od tega je 39 ukrajinskih podjetij, je povedal Kamišin.

Gre za tretji mednarodni forum, namenjen podpori ukrajinski obrambni industriji. Prvi je septembra lani potekal v Kijevu, drugi pa decembra v Washingtonu.

Srečanje poteka ob vse glasnejših pozivih Kijeva k dodatni vojaški podpori, predvsem v obliki sistemov zračne obrambe. Moskva je namreč v zadnjih mesecih okrepila napade iz zraka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.