STA

 |  Svet

Iz Rafe zbežalo že okoli 110.000 ljudi

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA)  trpko dodaja, da nikjer v Gazi ni varno in da so razmere za življenje strahovite, zato je edino upanje omogoča takojšnja prekinitev spopadov

Iz Rafe na jugu Gaze je od ponedeljka, odkar je Izrael okrepil vojaške operacije v tem mestu, zbežalo že okoli 110.000 ljudi, je danes ocenila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). V Rafi naj bi po podatkih ZN živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb.

UNRWA trpko dodaja, da nikjer v Gazi ni varno in da so razmere za življenje strahovite, zato je edino upanje omogoča takojšnja prekinitev spopadov.

Po besedah vodje pisarne Združenih narodov za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) na palestinskih ozemljih v Gazi Georgiosa Petropoulosa se prebežniki premikajo nazaj proti severu območja Gaze. "Med njimi se jih je večina morala seliti petkrat ali šestkrat," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah palestinskih oblasti mejni prehod Rafa z Egiptom ostaja zaprt za dostavo humanitarne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je po navedbah dpa sporočila, da se Hamasovi vojaki še vedno nahajajo na vzhodu mesta Rafa in v soseski Zeitun, kjer so uspeli "likvidirati več teroristov in uničila njihovo infrastrukturo".

V Rafi naj bi izraelska vojska odkrila več vhodov v podzemne predore. Navajajo, da so med spopadi na palestinski strani prehoda Rafa v Egipt "uničili več terorističnih celic".

Izraelska letala naj bi napadla več območij na območju Rafe, s katerih so v zadnjih dneh na Izrael izstrelili rakete in minometne izstrelke. Hkrati naj bi izraelska letala na območju Gaze napadla približno 40 ciljev.

Tarča napadov je bil tudi mejni prehod Kerem Šalom, ki je pomemben prehod za dostavo humanitarne pomoči v blokiranem obalnem pasu.

V ponedeljek je izraelska vojska pozvala prebivalce vzhodnega dela Rafe, naj zapustijo območje. V Rafi naj bi po podatkih ZN v zadnjih tednih živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb.

ZDA napovedujejo, da bodo Izraelu v primeru obsežne kopenske ofenzive prenehale pošiljati orožje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na napovedi v četrtek zatrdil, da se bo Izrael na območju Gaze boril sam, če bo treba.

Wlz2GuAFJIY

UWEkbZdRzcY

-z7ORR9xYKk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.