|  Mladina 47  |  Konzum

Turistična kmetija Betel, Planina pod Golico

V okviru izročila

  • ocena: 4 / 5

preddverje

preddverje
foto: Pastirica

 

Proti Golici kaže znak v središču Jesenic, ko enkrat pridete v vas, pa sledite glavni cesti in smerokazom kmetije. Pri Betelu najraje kuhajo konec tedna, priporočljivo pa bi se bilo dogovoriti na številki 04 580 04 63.

Specialitete:

domač kruh, skuta in suhe mesnine, juhe in obare, pečenke in koline, ajdovi krapci, kisla repa in zelje, potice in štrudlji.

Vina:

odprt beli pinot, cvičk, refošk in teran. Za ogrevanje poskrbi sadjevec, za sladkosnede borovničke ali domač jegermajster.

Pr Betel smo si odpeli pas za nekaj čez 20 € po osebi.

Ker nas na Gorenjsko vežejo kaj bizarni spomini, pač nikoli ne vemo, kaj naj pričakujemo, v najslabšem primeru pač skupaj natlačene mize, odrezavo osebje in ponudbo, ki se bolj kot na kakovost zanaša na hitrost strežbe, količino in dostopnost. Hitro, veliko in poceni. Slednje velja tudi za ustanovo, kjer se, le deset minut in en hud klanec iz Jesenic, okoličani nadihajo svežega zraka, napasejo oči na zelenju in gorovju in, po turi na Golico, sankanju ali smuki, okrepčajo s pristno domačo košto. Pri Betlu, kakor je hišno ime kmetije, ki jo drži familija Grgurič, pa uživanja v košti ne kazi stremljenje k množični proizvodnji, ki se navadno pozna vsaj pri vzdušju, če ne tudi v želodcu. Za izbo ob krušni peči, drugo nad zelenjavnim vrtom in poleti za par klopi na dvorišču se suče ob štedilniku, pobira naročila, streže in teka do pipice z vinom in nazaj kompletna familija, do dedka v nadzorni vlogi, obenem pa nikjer ni opaziti drugega od skrbi za dobro počutje gostov. Pa podvozje? Dobro podmazano. Z domačim kruhom z orehi, salamo, kuhanim vratnikom z ostrim smetanovim hrenom, z govejo in gobovo juho, ki so skupaj s poticami, ki jih mesijo pri Betlu, lahko le za vzor vsem, ki marajo za občeslovensko klasiko. Kuhinja brez viška moke, začimb ali nadležnih omak. Ilovarjev kvartet, ki je vedno glasneje predel ob izboru poštenih odprtih vin, še najbolj ob dišavnem teranu, je zlahka opravil tudi z Betlovimi kolinami, medlel od vzhičenja zaradi ocvirkov na res kislem zelju in repi ter se pustil poučiti, kako se naredi pražen krompir in kako s skuto nadevani ajdovi krapi - tu: štrukelj - da se ne zatikajo na goltancu. Če se je kaj zataknilo, sta obstali le telečja in predvsem svinjska pečenka, ki se jima je poznal staž v pečici, če je zaradi česa potožiti, se toži čez nekaj ur, ko se polnovredni obrok za gozdarje usede v prebavila. Priporočamo temeljite kondicijske priprave.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: