Ivan Ilovar

 |  Mladina 22  |  Konzum

Gostilna Jakomin, Kubed

Na ovinku

  • ocena: 4 / 5

krača

krača
foto: Rudi Jazbec

Skozi Kubed se kmalu zapeljete, če krenete od Črnega Kala proti Buzetu, Jakomini pa so se ustalili tik ob najmarkantnejšem vaškem ovinku in imajo odprto od desetih dopoldne do enajstih zvečer, ob vikendih do polnoči, ob ponedeljkih in torkih pa sploh ne. Telefon: .05 657 20 30.

Specialitete:

sušena svinjska prata (ombolo), bobiči in mineštre, njoki, fuži ali rezanci z golažem ali z divjimi šparglji, pečenke in krače, svinjska in telečja rebra.

Vina:

močna odprta malvazija, veliko prijetnejši refošk ter nekaj buteljk. Če Vas bo pod rutico in bisko napadla grappa, poplaknite z brinjevcem. Sorbet: samo za ljubitelje vodke.

Pri Jakominih smo vedrili za nekaj čez 30 € po osebi.

 

Da smo končno pristali pri Jakominih, smo Ilovarjevi rabili kar tri odprave v Istro, prvi dve sta se namreč - kakor nas je vodil nos - končali v drugih oštarijah koprskega zaledja. Zato pa je zadnja izmed izjalovljenih, a nič manj plodnih odprav poskrbela za posebno kočljiv aneks k preverbi: mar tudi Jakomini svoj hlebček belega, sredi katerega je za našega prvega obiska tako fotogenično tičal kup bakalaja, dopekajo v mikrovalovki, da se sredica skuha in sprime? Seveda, s pristavkom, da si na belega tokrat nismo mazali bakalaja, le fazanjo pašteto, vmes pa grizljali prekrasno doma sušeno prato, salame, ovčji sir in istrski pršut od soseda. Po uvodnem tehnološkem šoku, ki ga je omilila kakovost sušenega mesovja, pa se je razpoloženje Ilovarjevega tria, ki je smotrno zamenjal malvazijo za refošk, stopnjevalo. Zaslužni so bili letos najslastnejši izvensezonski bobiči, s kokošjo dobro podprta goveja juha in dostojna gobova z viškom šampinjona ali dveh. Je torej ata Ilovar, ko se mu je ob prihodu od vonja po industrijskih praških zavihnila nosnica, zavohal kako gobovo omako ali ga na stara leta izdaja nos?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: