Deja Crnović

 |  Mladina 16

Nove stopnice k Titu

In lepše fotografije za velenjske turiste

Zasnova Titovega spomenika z novimi stopnicami

Zasnova Titovega spomenika z novimi stopnicami
© MO Veljenje

Legendarni Titov spomenik, ki je največji spomenik maršalu na svetu, ostaja na častnem mestu v središču Velenja. Čeprav si nekateri želijo, da bi občina kip umaknila, bo ta ob 50-letnici Velenja dobil stopnice. Šestmetrski spomenik je namreč postavljen na štirimetrskem podstavku, zaradi česar imajo turisti kar nekaj težav pri iskanju prave perspektive, ki bi v objektiv ujela tako tovariša Tita kot navdušene turiste.
Titov spomenik je bil postavljen leta 1977, slovesno pa so ga odkrili 24. junija. Takrat se je na osrednji slovesnosti v počastitev obletnice ustanovitve Zveze komunistov zbralo 20.000 ljudi. Njegov avtor je Antun Avgustinčič, za postavitev njegovega slavnega dela pa so pred 31 leti delavci Gorenja darovali zaslužek enega delovnega dne. Titov trg je tako v svojih zlatih letih gostil državnike, kot so Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev, Edward Gierek in Nicolae Ceausescu, ter seveda tudi sam model za spomenik, Josipa Broza Tita.
»Ker bomo v naslednjem letu urejali in posodabljali mestno središče, smo se odločili, da preuredimo tudi okolico tega spomenika - ob Titovem trgu bomo uredili nove pešpoti, obnovili zasaditev, postavili nove klopi, zamenjali koše za odpadke ter javno razsvetljavo,« pravi Srečko Meh, velenjski župan. »Del te obnove bo tudi izgradnja poti do spomenika, saj ta sedaj stoji sredi travnika in je obdan s cvetličnimi gredicami, po katerih hodijo ljudje, ki si hočejo spomenik ogledati oziroma se ob njem fotografirati. Spomenik bomo obdali s stopnicami, ki bodo lahko služile kot prostor za posedanje, tudi kot provizorični oder,« še dodaja Meh. Čeprav se bo Tito spustil med ljudi in bo tako dostopnejši tudi za morebitne vandale, pa se župan skrunitve ne boji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.