Posmrtni izbris izbrisanega

Čudne okoliščine pogreba izbrisanega Milana Makuca

Nevladne organizacije, med njimi Amnesty International Slovenije, Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov ter Mirovni inštitut, so obvestile širšo javnost, da je prejšnji ponedeljek, 2. junija, umrl Milan Makuc, sicer prvopodpisani pod tožbo enajstih izbrisanih prebivalcev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.
Izbrisan je bil 26. februarja 1992 zaradi administrativnega zapleta; njegova starša sta bila Slovenca, njegovemu izbrisu pa je botrovalo zgolj dejstvo, da je bil rojen v Raši, torej v hrvaškem delu Istre. Izgubil je vse državljanske pravice, bil deložiran iz svojega stanovanja in postal ilegalec v lastnem mestu, Piranu. Ko se mu je pred leti na obrazu razvila rakava tvorba, dolgo časa ni mogel priti do zdravniškega pregleda.
Ali je bila njegova smrt posledica rakavega obolenja ali katerih drugih dejavnikov, še ni jasno. Obdukcija ni bila opravljena, domnevno zaradi očitnega vzroka smrti. Prav tako je bila upepelitev njegovega trupla opravljena že naslednji dan, in to brez vednosti ter privolitve njegovih sorodnikov. Slednje je o smrti Milana Makuca skoraj teden dni pozneje obvestila predstavnica Mirovnega inštituta, Uršula Lipovec Čebron. Postavlja se vprašanje, kako je lahko do tega sploh prišlo, saj ima Center za socialno delo v Portorožu informacije o tem, da ima Makuc brata in več pooblaščencev, ki ga zastopajo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Po 15. členu Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč imajo namreč svojci pravico odločiti o načinu pogreba. Enako ni jasno, zakaj je do upepelitve prišlo tako hitro, saj 11. člen taistega zakona navaja: »Pokop oziroma upepelitev se opravi, ko je preteklo najmanj 36 ur od nastopa smrti.« Izjeme so predvidene le v vojnih in izrednih razmerah. Ker smo informacije v zvezi z Makučevo smrtjo prejeli skoraj tik pred zaključkom redakcije, bomo odgovore na pojavljajoča se vprašanja poiskali do naslednje številke.
Milan Makuc je bil pokopan 10. junija ob 13.00 na pokopališču v Piranu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.