Marjan Horvat

 |  Mladina 34

Državni prazniki v predvolilnem času

Na proslavah pred volitvami bo govornik Janez Janša

Državnih proslav sicer ne bi smeli izkoriščati za ozke strankarske interese, čemur pa se je, resnici na ljubo, če so v času predvolilne kampanje, težko izogniti, saj poskuša vsak politik izkoristiti tudi najmanjšo priložnost za prepričevanje volivcev. Temu bi se načrtovalci proslav lahko izognili tako, da bi na državnih proslavah v času volilne kampanje govoril le predsednik države, vendar je za zdaj naivno pričakovati takšno odločitev.
Ker je v soboto v Gradu na Goričkem nastopil premier Janez Janša, nas je zanimalo, kdo bo govorec 14. septembra na proslavi v Kopru, kjer bodo praznovali Primorci. Rok Srakar, tiskovni predstavnik premiera, nam je sporočil, da bo »predsednik Vlade Republike Slovenije v letu 2008 osrednji govornik na dveh izmed sedmih državnih proslav; na proslavi združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ter vrnitve Primorske k matični domovini, medtem ko bo na preostalih petih proslavah slavnostni govornik predsednik republike«. Lani je bil na štirih od devetih državnih proslav slavnostni govornik Janez Janša, na drugih pa ministri, saj je predsednik Drnovšek prav vse bojkotiral. Malce nenavadno je le, da je premier govorec na dveh proslavah, ki ju po datumih že lahko uvrstimo v finiš predvolilne kampanje. A tudi v uradu predsednika države so nam povedali, da »zapletov glede izbire govorca na proslavah ni bilo. Sicer pa protokola usklajujeta proslave na letni ravni«.
Počakati bo treba na septembrsko proslavo priključitve Primorske k matici, ki bo v Kopru, čeprav je tamkajšnji župan Boris Popovič to najprej odsvetoval zaradi »spremenjenih političnih okoliščin« in bojazni, da bi lahko med proslavo izbruhnili celo spontani množični ali posamični protesti, morda tudi izgredi zoper vlado. Toda kasneje je svoja stališča zelo umiril. V svojem slogu je povedal: »Glede vlade, te, prejšnje ali prihodnje, spoštujem voljo volivcev. Zdajšnjo vlado Republike Slovenije sem podpiral in jo še podpiram, seveda pa ne brezpogojno

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.