Vanja Pirc

 |  Mladina 38

Bo nekdanja vinska kraljica evroposlanka?

Kdo bosta ob izvolitvi Boruta Pahorja in Romane Jordan Cizelj nadomestna evroposlanca

Pahor bi bil poslanec, tudi Juri bi bil poslanec, kdo pa bo odšel v Bruselj?

Pahor bi bil poslanec, tudi Juri bi bil poslanec, kdo pa bo odšel v Bruselj?
© Denis Sarkić

Tokratne parlamentarne volitve ne bodo vplivale le na sestavo in barvo nove slovenske vlade, temveč tudi na sestavo evropskega parlamenta. Za položaj poslanca v državnem zboru se namreč potegujeta tudi dva od sedmih slovenskih evroposlancev, in ker poslanski funkciji v obeh parlamentih nista združljivi, bi ob njuni morebitni izvolitvi njuni mesti v evropskem parlamentu do naslednjih volitev, ki bodo leta 2009, zasedla nadomestna evroposlanca. Kdo pa bosta nova evroposlanca?
Prva evroposlanka, ki kandidira na tokratnih volitvah, je dr. Romana Jordan Cizelj, ki je bila v evropski parlament izvoljena na listi SDS. V SDS na vprašanje, kdo bi jo ob izvolitvi v državni zbor nadomestil v evropskem parlamentu, niso odgovorili. Glede na izide volitev v Evropski parlament pa bi položaj pripadel poslanki SDS Alenki Jeraj, a ker ta ponovno kandidira za poslanko državnega zbora, mandata v Bruslju ob izvolitvi najverjetneje ne bi mogla sprejeti. Po mnenju državne volilne komisije bi moral namreč kandidat, ki bi moral glede na izide evrovolitev postati nadomestni evroposlanec, a bi bil v nedeljo izvoljen za poslanca državnega zbora, sprejeti mandat v državnem zboru, ker so bile te volitve opravljene kasneje. V tem primeru bi položaj pripadel tretjeuvrščeni glede na preferenčne glasove volivcev SDS Barbari Medved Špiletič, dosedanji vodji kabineta predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija.
Drugi evroposlanec, ki kandidira na parlamentarnih volitvah, je predsednik SD Borut Pahor. Ta je leta 2004 sicer kandidiral povsem na dnu liste SD, a so mu volivci - tudi na njegovo veliko presenečenje - namenili največ preferenčnih glasov med kandidati te stranke. Glede na preferenčne glasove se je na drugo mesto na listi SD uvrstil Aurelio Juri. A ta ponovno kandidira za poslanca v državnem zboru, ne sicer na listi SD, temveč za predstavnika italijanske narodne skupnosti, in če bo izvoljen, bo moral sprejeti mandat v državnem zboru. Ob Jurijevi izvolitvi bi evroposlanka postala dosedanja poslanka SD Majda Potrata. A tudi Potratova ponovno kandidira za poslanko državnega zbora. Prav tako za državnozborska poslanca kandidirata poslanec Feri Horvat in nekdanja ministrica za kulturo Andreja Rihter, ki sta se glede na preferenčne glasove na evropskih volitvah uvrstila na četrto in peto mesto na listi SD. Če bi bili vsi našteti uspešni na nedeljskih volitvah in bi postali poslanci, lahko na položaj evroposlanke računa po preferenčnih glasovih šestouvrščena na listi SD, nekdanja vinska kraljica Lidija Mavretič.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.