Diplomatska nesreča

Ali slovenska veleposlanica v BiH Nataša Vodušek odhaja?

Razbiti avto veleposlanice

Razbiti avto veleposlanice
© Avaz

Dan, ali bolje rečeno, noč pred obiskom predsednika republike dr. Danila Türka se je slovenska veleposlanica v BiH Nataša Vodušek s svojim avtomobilom zapletla v nesrečo, v kateri naj bi si rahlo poškodovala kolenske vezi, drug udeleženec pa naj bi bil bistveno huje poškodovan.
Veleposlanica, ki je po naših informacijah prav zaradi nesreče že na konzultacijah v Ljubljani, je sicer znana iz neprijetnega družinskega spora z možem Vladimirjem Voduškom, ki se razrešuje na sodišču. Tudi nesreča Voduškove bi lahko svoj epilog dobila na sodišču. Nekdo izmed udeležencev nesreče naj bi namreč prevozil rdečo luč. Policija je odredila odvzem krvi za test alkoholiziranosti obeh udeležencev ne-sreče.
Rezultati testa do zaključka redakcije še niso znani.
A četudi bi veleposlanica resnično vozila pod vplivom alkohola, ni nujno, da bo stopila pred sarajevske sodnike. Veleposlanike namreč varuje diplomatska imuniteta. Milan Brglez s katedre za mednarodne odnose na FDV pojasnjuje, da lahko država veleposlanika odpokliče, ob hujših kršitvah dolžnosti pa zakon predvideva tudi odpust iz službe. »Veleposlanik ima diplomatsko imuniteto, dokler se mu ta ne odvzame ali pa se ji ne odpove, organi pregona ne morejo nič.« Ali je običajno, da v primeru povzročitve prometne nesreče pod vplivom alkohola države odpokličejo veleposlanika? Brglez odgovarja le na načelni ravni. »Mnoge države bi to naredile, raje je umaknjen veleposlanik, kot pa da se začne večji spor.« V skrajnem primeru lahko država kakšnega veleposlanika razglasi za persono non grata. In ga izžene ...
Če se izkaže, da je Voduškova resnično povzročila nesrečo ali celo vozila pod vplivom alkohola, je najbolje, da zapusti mesto veleposlanice. Če bo njeno ravnanje zaradi morebitnih posledic drugega udeleženca v nesreči kategorizirano kot kaznivo dejanje, pa bo prenehanje veleposlaniškega statusa zanjo še najmanjša skrb.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.