Borut Mekina

 |  Mladina 3

Balažic kot strateg

Prej notranjepolitični analitik, sedaj mednarodni strateg

Notranjepolitični analitik in mednarodni strateg Milan Balažic

Notranjepolitični analitik in mednarodni strateg Milan Balažic
© Borut Krajnc

Milan Balažic, ki je še pred nekaj meseci veljal za prodornega notranjepolitičnega analitika, je po novem zaposlen na zunanjem ministrstvu kot »sekretar za strateške zadeve«. Sekretar za strateške zadeve? Na zunanjem ministrstvu? Ali ni Balažic na Fakulteti za družbene vede, natančneje na katedri za teoretsko in analitsko politologijo, predaval o modelih demokracije, o politični filozofiji in politologiji seksuacije? Ali ni pisal monografij o zgodovini ZSMS, o psihoanalizi politike, o filozofiji znanosti, pa tudi o politični antifilozofiji, ne pa, denimo, o razlikah med mehko in trdo močjo v mednarodni skupnosti ali o konstruktivistični interpretaciji Tukididovih vojn, kot to radi počno strokovnjaki za mednarodno politiko in njeni poznavalci?
Vtis je napačen, pojasnjuje Balažic. »Pravzaprav se vračam nazaj v hišo,« odgovarja na očitke. Še preden se je zaposlil na FDV je delal na zunanjem ministrstvu. Od leta 1995 do leta 1999 je bil šef sektorja za analize, vodil je delovno skupino, ki je novelirala zakon o zunanji politiki, še pred bivšim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom pa je bil ustanovitelj in prvi direktor diplomatske akademije, opisuje Balažic svoje izkušnje. Po novem je zaposlen v kabinetu zunanjega ministra na njegovo zaupanje, to pomeni, da bo službo izgubil skupaj s Samuelom Žbogarjem, s katerim sta prijatelja še iz študentskih dni. Kot sekretar za strateške zadeve bo pomagal snovati novo strategijo slovenske zunanje politike, v Mladiki bo poskušal okrepiti lik in pomen ekonomske diplomacije, pisal bo zunanjepolitično strategijo do sosednje Hrvaške, ponovno bo pomagal novelirati zakon o zunanji politiki, pristojen pa bo še za projekt reorganizacije ministrstva. A tudi študentje ne bodo prikrajšani, saj s FDV ohranja tretjinsko delovno razmerje. Še naprej bo učil teorijo diskurza, saj naj bi bilo zelo težko najti zamenjavo za predavanja o tako specifičnem področju.
Svoje bivše kolege na katedri za mednarodne odnose, ki se sedaj malce zgražajo nad Balažičevo reinkarnacijo, pa bo pomiril le, če jim bo vrnil diplomatsko akademijo, ki je nekoč v sodelovanju z MZZ delovala pod streho FDV, dokler jim je ni speljal Rupel. Tudi diplomatska akademija bo namreč eden izmed »njegovih« projektov. Volk sit, koza cela.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.