Staš Zgonik

 |  Mladina 28  |  Politika

Zapustil je kabinet ...

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije vpleten v domnevno korupcijo

Branko Marinič

Branko Marinič
© Borut Krajnc

Zgodba o domnevnih nepravilnostih pri izpitu iz nemškega jezika, ki ga je leta 2005 na kranjski Fakulteti za organizacijske vede opravljal poslanec SDS Branko Marinič, nenehno dobiva nove zaplete. O sumu, da naj bi izpit namesto Mariniča opravljal nekdo drug, vodstvo pa naj bi zadevo skušalo prikriti, smo pisali že leta 2005. Konec prejšnjega tedna je Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, izdala načelno mnenje, da je fakulteta z opustitvijo dolžnega ravnanja ravnala koruptivno. Poslanec Marinič, ki je med drugim tudi predsednik parlamentarne protikorupcijske komisije, je na novinarski konferenci zatrdil, da je izpit opravljal v skladu s pravilnikom fakultete. Dodal pa je, da se dogodkov izpred štirih let podrobno ne spomni, zaradi dogajanja pa je dobil odpor do nadaljnjega izobraževanja za časa politične kariere.
Ta teden je svojo plat zgodbe na novinarski konferenci predstavil zdajšnji dekan Fakultete za organizacijske vede Marko Ferjan. Prejšnji dekan Robert Leskovar, ki naj bi bil vpleten v prikrivanje, je lani odstopil, ko mu je grozila razrešitev zaradi drugih nepravilnosti. Ferjan je zatrdil, da fakulteta po svojih močeh sodeluje s protikorupcijsko komisijo, da pa njeni zahtevi, naj ji dostavijo Mariničevo izpitno polo, niso mogli ustreči, ker profesorica, pri kateri je izpit opravljal, te pole ne hrani več. Po nekaterih informacijah je ta pola že v rokah protikorupcijske komisije.
Potek dogodkov, kot ga opisuje profesorica Marjeta Ekar in s katerim je seznanila vse pristojne, je sila zanimiv. Po pisnem izpitu, ki ga je kandidat uspešno opravil, je Ekarjeva prejela anonimko, v kateri je bila opozorjena, da je »dne 13. aprila izpit iz nemškega jezika za izrednega študenta Branka Mariniča pisal sigurno nekdo drug«. Ekarjeva je zato, ko je domnevni Branko Marinič pristopil k ustnemu izpitu in predložil tudi indeks s sliko, želela sliko v indeksu primerjati s sliko z vpisnega lista, ki ga hranijo v referatu. V tistem trenutku ji je domnevni Branko Marinič to fizično preprečil in nemudoma zapustil kabinet. Ferjana pričanje profesorice ni prepričalo: »To je njena subjektivna zgodba.« Dodal je še, da statut univerze tako ali tako določa, da morajo biti kakršnikoli ukrepi odrejeni pol leta po dogodku, tako da je zadeva tako ali tako zastarala.
A kot smo izvedeli, je v poštni evidenci fakultete zabeleženo, da je prof. Ekarjeva 11. julija, torej tri mesece po ustnem izpitu, vodstvu fakultete poslala gradivo, v katerem ga je seznanila z domnevnimi nepravilnostmi. Ferjan pa zdaj pravi: »Tega gradiva ne najdemo, mora biti nekje v arhivu.« Ključnega gradiva, ki podrobno opisuje zaporedje dogodkov in ki je bilo vodstvu fakultete poslano pravočasno, danes ni na spregled. Ferjan je na konferenci sicer tudi citiral odgovor, ki ga je dobil od bivšega dekana Leskovarja. »Odločil sem se, da sam ne napišem prijave za uvedbo disciplinskega postopka, ker na izpitu, pisnem in ustnem, predavateljica ni ugotovila nepravilnosti. Teh nepravilnosti ni mogla podkrepiti z ničimer drugim kot s sumi. Predavateljica in študent sta bila na ustnem izpitu sama. Ni bilo nobene priče, zato ostaja samo beseda proti besedi.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.