Tjaša Zajc

 |  Mladina 6

Ta presneta slovenščina!

Kako uporabni so slovnični pregledovalniki?

/media/www/slike.old/mladina/mbesada_arhiv_mladine.jpg

© Arhiv Mladine

Potem ko smo se v eni izmed prejšnjih številk ukvarjali z vprašanjem slovenščine v parkirnih avtomatih, nas je bralec opozoril še na en primer neupoštevanja slovenske slovnice. Slovensko podjetje za jezikovne tehnologije Amebis v oglasu za svoj izdelek, slovnični pregledovalnik Besana, med drugim piše: »Z uporabo Amebis Besane ne boste nikdar več v dilemi, če je vaše besedilo napisano slovnično pravilno ... Amebis Besana je namenjena vsem, ki pišejo kakršno koli besedilo, za katerega se pričakuje slovnična pravilnost.« Bralec pri tem opozarja na dve slovnični nepravilnosti: namesto »če« v prvi povedi bi moralo pisati »ali«, oziralni zaimek, ki se nanaša na samostalnik »besedilo« v drugi povedi, pa ni pravega spola. Namesto »katerega« bi moralo podjetje uporabiti zaimek »katero«, saj je samostalnik »besedilo« srednjega spola.
Pravilnost bralčeve pripombe je potrdila Mladinina lektorica Nada Colnar in dodala, da so Amebisovi izdelki sicer kakovostni (podjetje ponuja tudi pretvornik besedila v govor, prevajalnike), pri svojem delu pa uporablja samo črkovalnik, slovničnega pregledovalnika pa ne, ker bi za to porabila več časa, kot če popravlja »lastnoročno«.
In kaj pravijo pri Amebisu? Direktor trženja in prodaje Anton Romšak napako priznava, zgodila pa naj bi se zato, ker je šlo za manjši oglas, pri tem pa »nobeden od naših jezikovnih strokovnjakov takrat, žal, ni bil prisoten, da bi besedilo pregledal pred oddajo. Zato je bil oglas oddan brez revizije jezikovnega strokovnjaka in posledice so tu. V prihodnje bomo seveda veliko bolj pazljivi tudi pri manjših oglasih, kjer je pazljivost zmanjšana zaradi majhnega obsega.«
Pri Amebisu svoj jezikovni pregledovalnik sicer promovirajo z besedami: »Zagotovo ste že kdaj naleteli na malomarno napisano besedilo, na podlagi katerega ste si verjetno ustvarili negativno mnenje o piscu, pogosto pa tudi o izdelku ali podjetju.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.