Velika stvar za malo manjšino

Kalifornijsko zvezno sodišče odločilo, da je prepoved porok istospolnih partnerjev neustavna

Zvezno sodišče v San Franciscu je odločilo, da je prepoved porok med istospolnimi partnerji, ki so jo volivci zvezne države Kalifornije izglasovali na referendumu pred slabima dvema letoma, protiustavna. Sodišče je s tem pritrdilo odločitvi kalifornijskega vrhovnega sodišča, ki je poroke dovolilo, a je le nekaj mesecev zatem nasprotnikom gejevskega gibanja uspel omenjeni referendum.
Kalifornija se tako počasi vendarle pridružuje šestim izmed 50 zveznih držav (Washington, Iowa, Massachusetts, Vermont, Connecticut, New Hampshire), kjer istospolno usmerjenim omogočajo pravico do poroke. Ali kot je dejal Theodore Olson, ki je izrek sodbe predstavil javnosti: »Ta odločitev brani pravice manjšine naših državljanov, da so obravnavani z dostojanstvom, spoštovanjem in enakopravnostjo, ki jih zagotavlja naš pravni sistem.«
Sodnik, ki je tokrat odločil v korist istospolnih, je Vaughn Walker, sicer po svetovnem nazoru republikanec, nasprotniki gejevskih porok pa so mu takoj očitali, da je na njegovo odločitev vplivala njegova spolna usmerjenost. Walker naj bi bil eden izmed le dveh pravosodnih uslužbencev na zvezni ravni, ki svoje istospolne usmerjenosti ne skrivata. Na sodišču je sicer proti pravici gejev do poroke nastopala samo civilnodružbena organizacija Za zaščito poroke, ki je tudi financirala omenjeni referendum. Med nasprotniki, zoper katere je bila vložena tožba, pa je bil donedavna celo republikanski guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, a se je kasneje, kot drugi uradni predstavniki kalifornijskih oblasti, umaknil. Angeli varuhi tradicionalne družine so pričakovano takoj napovedali pritožbo zoper Walkerjevo odločitev in predlagali, da se sodba ne začne uporabljati do odločitve o pritožbi. Čeprav gre za pomembno odločitev, saj se zvezna sodišča doslej o pravici do poroke še niso izrekala, nasprotnikov gejevskih porok za zdaj ne skrbi, ker računajo, da bo v njihovo korist nazadnje odločilo ameriško vrhovno sodišče. Precedenčna sodba namreč pomeni zgolj dobljeno bitko na poti do dokončne odločitve. Dokončno bo moralo na vprašanje, ali je pravica do poroke istospolnih partnerjev pravno ali politično vprašanje in kolikšne so glede na to pristojnosti zveznih držav pri omejevanju porok med istospolno usmerjenimi, slej ko prej odgovoriti prav ameriško vrhovno sodišče.
V Evropi je na to vprašanje najvišji varuh človekovih pravic, Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, že odgovoril. V začetku poletja je to sodišče odločilo, da 47 držav članic Sveta Evrope širši evropski pravni red ne zavezuje k temu, da bi dovolile poroke istospolnih partnerjev. To v praksi pomeni, da je dovoljena prepoved takšnih porok. Izmed 47 evropskih držav jih sicer 21 omogoča registracijo istospolnih skupnosti (med temi je Slovenija), šest pa jih tem skupnostim omogoča poroko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.