Erik Valenčič

 |  Mladina 39  |  Politika

Čudna naključja

Ali Al Kaida usklajuje svoj urnik z aktivnostmi evropskih sindikatov?

Dve novici sta si to sredo suvereno izborili osrednjo pozornost v evropskih medijih. Prva je bila posvečena množičnim delavskim stavkam ter protestom, ki so potekali v Bruslju, prestolnici Evropske unije, in pa v nekaterih državah članicah EU, druga pa neki ne povsem definirani grožnji, ki naj bi jo zahodni Evropi po mnenju tajnih služb z obeh strani Atlantika pomenila Al Kaida. Na videz gre za dve popolnoma ločeni novici, ki imata vsaka svojo (potencialno) realnost, a hkrati to skupno lastnost, da se radi sočasno pojavljata druga z drugo.
Preden preidemo na splošni vzorec, vzemimo za primer Francijo. Tamkajšnja vlada, še posebej pa predsednik Nicolas Sarkozy, se že nekaj časa sooča s pomanjkanjem javnega zaupanja. Državo hromijo organizirane stavke proti napovedani pokojninski reformi in drugim vladnim (proti)socialnim reformam, mediji poročajo o nezakonitem financiranju Sarkozyjeve stranke UMP v času predvolilne kampanje 2007 in tako naprej, potrpežljivost Francozov je torej znova na preizkušnji. Vlada je poskusila pozornost javnosti preusmeriti na druge teme, najprej na prepoved javnega nošenja burk, nato pa so še tamkajšnji represivni aparati iznenada začeli sistematično izganjati Rome. Nobeni od teh potez ni uspelo odvrniti pozornosti s ključnega vprašanja, ki tare Francoze: kaj bo z njihovo socialno državo in z njo povezanimi pridobljenimi delavskimi pravicami? Še več, zaradi izgona Romov Franciji celo grozijo sankcije EU. In kaj se je zgodilo potem? Francoska vlada je razglasila visoko stopnjo pripravljenosti na teroristični napad. To pomeni, da je nevarnost imanentna. Porajajo se določeni sumi v zvezi s tem in vsi izvirajo iz vprašanja: zakaj? Zakaj je ravno zdaj grožnja s terorističnim napadom tako velika? Francoska policija je dvakrat prejela anonimen klic, da je v okolici Eifflovega stolpa podtaknjena bomba. Te seveda potem tam ni bilo, a očitno sta bila že sama klica dovolj, da se je lahko razglasila splošna nevarnost. Zdaj se govori o tem, da naj bi bila klica povezana s prepovedjo burk, češ, Al Kaida je na delu. Jao, to je res neumnost. Al Kaida in z njo povezani ekstremisti ne delujejo tako, da podtaknejo bombo (oziroma niti to ne) in potem pokličejo policijo; mar ni to že nekako jasno? Seveda, gre za novo odvračanje pozornosti. Potniki, ki se te dni znajdejo na francoskih letališčih, lahko uživajo v bizarnih predstavah, ko se naenkrat pojavijo povsem sproščeni vojaki, a v polni bojni opremi, ki zasedejo del letališča, ga vehementno obvladujejo 15 minut in potem izginejo neznano kam. Sporočilo tega teatra je menda jasno: bojte se, nekaj je v zraku, kaj vam bodo pravice, če ste naslednji trenutek lahko že mrtvi? To ni nepomembna teorija zarote, ta predstava se marsikje odvija že vse od jeseni 2001.
Evropsko unijo ta teden pretresajo, če je to sploh pravi izraz, množične delavske stavke in pa protesti. Kot je povedal generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov John Monks, gre za resen boj, gre za »boj, da ohranimo socialno Evropo«. Socialni nemiri in različne oblike nepokorščine so zajeli številne države EU ker, kot navaja britanski BBC, »so številne vlade EU vsilile stroga zmanjšanja plač, pokojnin in zaposlitev, da bi se spopadle s svojimi spiralnimi dolgovi«. Povsem logično je, da je do stavk na celotni evropski ravni, tokrat tudi v Sloveniji, končno le prišlo, in če se stvari ne bodo radikalno spremenile, bodo ti protesti razumljivo samo še hujši. V sredo, na dan, ko se je v evropskih medijih začelo špekulirati o tem scenariju, se je iznenada - v maniri tistih francoskih vojakov na letališčih - pojavila novica, da Evropo ogroža Al Kaida. Nobeni dokazi tej teoriji v prid niso bili predstavljeni, ravno tako ni bilo nobenih aretacij, ničesar. In to počasi postaja že dolgočasen vzorec.
Seveda terorizem ogroža Evropo; dokler bomo vpleteni v nesmiselne vojne v muslimanskem svetu, kaj drugega tudi ni pričakovati. A treba je razumeti, da je ta grožnja vedno ista, ne pa po potrebi višja na določen dan ali teden. In kot drugo: niso le verski teroristi tisti, ki bi se jih morali bati. So tudi tisti drugi teroristi, ki jih ne smemo prezreti. Tisti, proti katerim se trenutno demonstrira. Tisti s kravatami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.