Borut Mekina

 |  Mladina 48

Mladina v preiskavi

Zaradi objave v aferi Patria

Zaradi anonimne prijave informacijski pooblaščenec od Mladine zahteva odgovore na pet vprašanj glede zadeve Patria.
Jožeta Bogataja, državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov, med drugim zanima, na kakšni podlagi je Mladina dobila podatke v zvezi z obtožnim predlogom zoper Ivana (Janeza) Janšo, Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, zakaj in na kakšni podlagi je objavila e-sporočila, ki so si jih pošiljali obdolženi, in na kakšni podlagi je objavila del prve strani obtožnega predloga, iz katerega naj bi bili razvidni osebni podatki prvoobdolženega Jožeta Zagožna.
Mladina seveda ni objavila prve strani obtožnega predloga, saj je splošno znano, da je objava osebnih podatkov iz sodnih spisov lahko kaznivo dejanje. Ravno tako ni objavljala osebnih podatkov, temveč zgolj podatke in informacije, ki izhajajo iz opravljanja javne službe obdolženih. Je pa osebne podatke, kot je znano, obelodanil Janez Janša. Na svojem spletnem profilu na Facebooku je objavil kar celotni obtožni predlog skupaj z izjavami vseh zaščitenih prič.
Zaradi tega in zaradi morebitnih kršitev zakona o varovanju osebnih podatkov je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zoper Janšo že pred časom po uradni dolžnosti sprožila inšpekcijski postopek.
Na naše vprašanje je pojasnila, da postopek zoper Janeza Janšo še ni končan, »ker nam še ni uspelo zaslišati vseh prič«. V najhujšem primeru lahko Musarjeva Janšo tudi ovadi. Po novem, 143. členu kazenskega zakonika je prepovedano »na svetovnem medmrežju« objavljati osebne podatke, med drugim zaščitenih prič ali žrtev iz sodnih spisov. Zagrožena kazen je zapor do treh let.
Seveda pa odločitve ne želimo prejudicirati. Morda pa bomo skupaj v zaporu?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.