Uredništvo

 |  Politika

Je KDS parlamentarna stranka ali ne?

Kot kaže, KDS ne pripada status parlamentarne stranke

Kot kaže, KDS ne pripada status parlamentarne stranke
© Borut Krajnc

Krščansko demokratska stranka, je sporočila, da je poslanec Janez Drobnič, nekdanji član stranke NSi, 18. avgusta skladno s poslovnikom obvestil vodstvo DZ in Mandatno-volilno komisijo DZ, da je postal član Krščansko demokratske stranke in da odslej to politično stranko predstavlja v Državnem zboru. Po mnenju Marka Štrovsa, generalnega sekretarja KDS, to zadošča, da krščansko demokratski stranki pripada status parlamentarne stranke.

Nekaj ur kasneje so iz državnega zbora sporočili, da njihove trditve ne držijo. Opozorili so na mnenji Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora ter odločbi Ustavnega sodišča, ki kot kriterij za presojo parlamentarnossti novoustanovljene stranke, določa sodelovanje na volitvah, kandidiranje in izvolitev in še nekatere druge pogoje.

Na osnovi teh kriterijev gre za povsem novo stranko, ki je ni mogoče šteti za parlamentarno stranko, so zapisali v Državnem zboru, spoorčilo je podpisal predsednik DZ France Cukjati. 

V skladu z določbami Poslovnika Državnega zbora bo Janez Drobnič do nadaljnjega svojo funkcijo opravljal kot nepovezani poslanec, so še zapisali.

Parlamentarni status je za stranke pomemben zaradi več razlogov: parlamentarni stranki pripada večja finančna in organizacijska pomoč v parlamentu, več strokovnih sodelavcev in podobno, pripada ji tudi določen delež članstva v parlamentarnih delovnih telesih, tudi vodilna mesta.

V času volitev pa je parlamentarni status pomemben tudi glede nastopanja strank v volilnih oddajah na nacionalnem radiu in televiziji, saj zakon o RTV določa, da parlamentarnim strankam pripadata 2/3 programskega časa, zunajparlamentarnim strankam pa le tretjina časa v volilnih oddajah. (bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.