Uredništvo

 |  Svet

"SDS manipulira in vpliva na medije"

/media/www/slike.old/novice/patrija_medijivelikamagnus_berglund_leif_weckstrm_hbl.jpg

© LEIF WECKSTRÖM/HBL

Novinarju finske televizije YLE Magnusu Berglundu v Sloveniji grozi šest mesecev zapora, če bo spoznan za krivega zaradi klevetanja, je na svojem blogu na spletnih straneh Euobserver zapisala novinarka Brigitte Alfter. Berglund pa v komentarju pod blogom piše, da mu je resnično žal za slovenski narod, saj "SDS manipulira in vpliva na medije".

Ob tem je novinarka spomnila na oddajo Resnica o Patrii, v kateri je Berglund lani septembra med drugim tedanjega slovenskega premiera Janeza Janšo obtožil, da je od Patrie prejel podkupnino.

Kot še navaja, se zaradi tega Berglund izogiba potovanjem v Slovenijo, saj bi ga, kot je dejal, "aretirali takoj, ko bi stopil na slovenska tla".

"Na srečo me Finska ne namerava poslati tja na zaslišanje,"
besede Berglunda še povzema novinarka.

Na blogovski zapis Alfterjeve sta se odzvala tako predstavnica SDS za stike z javnostmi Katarina Culiberg kot tudi novinar Berglund.

Culibergerjeva je izrazila prepričanje, da je Berglund kršil kodeks finskih novinarjev in povzela tudi prizadevanja prejšnje vlade po objavi pojasnil, česar pa YLE ni storila. "V želji po ohranitvi dobrega imena je Janez Janša moral poseči po legalni poti s civilno tožbo," je zapisala.

Kot je izpostavila, po letu dni ni bil objavljen niti en jasen dokaz, ki bi potrdil hude obtožbe zoper Janeza Janšo. "Čeprav je Berglund septembra lani zatrdil, da bo vse dokazano na sodišču v začetku leta 2009, doslej ni bila vložena niti ena obtožnica. Predstavljen ni bil niti en dokaz zoper Janšo," je navedla Culibergova.

Finski novinar Berglund pa je v svojem sestavku zatrdil, da je imel Janša možnost odgovora avgusta 2008, ko je bil kot novinar v Sloveniji, a da se nekdanji premier za odgovor ni odločil. Kot je pojasnil, pa YLE tudi ni videla razloga za objavo besedila, ki ga je vladni urad za komuniciranje poslal na finsko televizijo 5. septembra 2008. Zapisal je tudi, da mu je žal, da v oddaji ni mogel pokazati dokazov.

Kot je navedel, razume razmere v Sloveniji. "Finska je bila do neke mere na podobni ravni 30 let nazaj. Toda stvari so se izboljšale. Danes so na Finskem novinarji lahko novinarji," je še zapisal Berglund in dodal, da je prepričan, da se bo stanje tudi v Sloveniji izboljšalo. (STA, lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.