Tea Wutte

 |  Svet

Kosovski Tonibleri

Ob tej priložnosit se je Tony Blair skupaj s soprogo Cherie slikal tudi z otroci, ki so dobili ime po njemu. Po bombardiranju Srbije leta 1999 se je namreč rodilo devet fantkov, ki so jim starši dali ime po Tonyu Blairu. Številni kosovski Albanci so namreč prepričani, da je Tony Blair odigral ključno vlogo ob umiku srbske vojske in policije iz pokrajine, ki je 17. februarja leta 2008 razglasila neodvisnost. Tony Blair se je v Prištini slikal z vsemi devetimi. Eden od fantov, Tonibler Sahiti je dejal, da je njegov soimenjak “zelo velik človek.” Oče enega od fantov, ki so dobili ime po Tonyu Blairu je dejal, da je sinu dal ime Tonibler potem, ko je britanski premier obiskal njihov begunski center v Albaniji. Njegova mati Šukrija pa je dejala, da je zelo ponosna na ime svojega sina zer da “prosi Boga, da bo zrasel in da bo takšen kot Tony Blair ali pa vsaj delček njega.” Blair pa je istočasno dejal, da mu ni žal zaradi podpore napadu na ZRJ zaradi akcij srbske vojske na Kosovu in v sami Srbiji. ”Naredil sem pravo stvar. Ni mi bilo žal tedaj in ni mi žal sedaj." Tudi britanski časniki z velikim zanimanjem spremljajo veliko popularnost Tonya Blaira na Kosovu, ki je precejšnjem nasprotju z upadom njegove popularnosti v sami veliki Britaniji, kjer je Tony Blair deležen predvsem hudih kritik zaradi svoje podpore za kasnejši nezakoniti napad na Irak. Naslovi britanskih časnikov so povedali vse: “Kult Blaira.” ”Imenovani po Tonyu v deželi, kjer je Blair kralj.”

Trditev, da nihče ne more postati prerok v svoji vasi očitnov velja tudi za Tonya Blaira, kajti britanski Independent je tako na primer ocenil, da bi Tonya Blaira doma verjetno pričakali precej drugačni plakati – z napisi “vojni zločinec” in podobno ocenjuje Independent in dodaja, da na prireditvi v Prištini žal ni bilo majhnih Cherieblairov, Robincookov in Billclintonov, kljub temu, da ima nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton v Prištini velik spomenik, ki ga je celo sam odkril. ”Tony Blair se bo od sedaj naprej, kadarkoli bo kdorkoli brez zadržkov napadel njegovo politično dediščino lahko zaprl oči in se spomnil, da so v nekem kotičku Balkana nekateri, ki bodo zmeraj hvaležni Tonibleru”, ocenjuje Independent. Sicer pa je Tony Blair v Prištini tudi ocenil, da skorajšnja odločitev Meddržavnega sodišča ne bo vplivala na neodvisnost Kosova. “Meddržavno sodišče bo povedalo svojo sodbo o neodvisnosti Kosova, toda neodvisnost bo obstajala naprej,” je dejal Blair.

O tem problemu pa je svoje mnenje povedal tudi Hasim Thaqi na konferenci v Dubrovniku, ki pa se je srbski predsednik Boris Tadić ni udeležil prav zaradi udeležbe kosovskega premijera, ki je bil sprejet kot predsednik kosovske vlade. Thaqi je dejal, da pričakuje sodbo ICJ “kmalu” ter da zatem pričakuje nova diplomatska priznanja in “novo fazo odnosov s Srbijo.” Glede zamisli, da naj bi Srbija s Kosovu zamenjala svojo večinoma z Albanci poseljeno Preševsko dolino v zameno za sever Kosova in Kosovsko Mitrovico kjer večinoma živijo Srbi – o čemer je pisal srbski časnik Blic - pa je Thaqi dejal, da je “to zelo slaba zamisel.” Moja namera ni sprememba meja, pač pa njihova integracija v evroatlantsko skupnost. Če bi tolerirali spremembo meja kjerkoli, potem bi to privedlo do verige sprememb povsod drugje, kar bi imelo posledice za celotno regijo. Posledice zamenjave bi bilo čutiti v Makedoniji, na Kosovu, v sami Srbiji in Bosni. Vsaka država v regiji ima svojo Mitrovico, je dejal Thaqi, sicer nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova. Sicer pa so razmere v pokrajini napete že od prejšnjega tedna, ko je bil v Kosovski Mitrovici med demonstracijami ob eksploziji ročne bombe ubit kosovski Srb, kasneje pa je bil napaden še en srbski pripadnik kosovskega parlamenta. Napovedi kosovskega notranjega ministra, da bo na sever Kosova, ki ga iz Prištine ne nadzorujejo, poslal “posebne enote” pa je srbski predsednik Boris Tadić medtem že ocenil kot “poziv na vojno.” Srbska policija pa je medtem na administrativni meji s Kosovom zaustavila več tisoč nekdanjih rezervistov srbske vojske, ki so želeli ob meji izraziti svoj protest zaradi vse hujših pritiskov na kosovske Srbe, ki še živijo na Kosovu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.