Uredništvo

 |  Svet

Ameriška vojska končala bojne operacije v Iraku

ZDA so po poročanju ameriških medijev končale bojne operacije v Iraku. Iz države se je namreč po skoraj sedmih letih in pol zgodaj davi v Kuvajt umaknila zadnja bojna brigada ameriške vojske. V Iraku trenutno ostaja okoli 56.000 ameriških vojakov, do konca meseca pa ga bo zapustilo še okoli 6000 pripadnikov posebnih enot.

ZDA so do 31. avgusta napovedale umik zadnjih bojnih enot iz Iraka, medtem ko naj bi bi v skladu z načrti vsi ameriški vojaki državo zapustili do konca prihodnjega leta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriška vojska je danes sporočila, da mora do konca umika vseh bojnih enot Irak zapustiti še več tisoč vojakov. Ko bo umik bojnih enot končan, se bo ime misije ZDA v Iraku iz Operacija iraška svoboda uradno spremenilo v Operacijo nova zora.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley je ob komentiranju posnetkov umika bojne brigade konec bojnih operacij za ameriško televizijo MSNBC označil za "zgodovinski trenutek". Ob tem je sicer poudaril, da ostaja dolgoročna zaveza ZDA v Iraku neomajna.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je v sredo v zvezi z umikom bojnih enot poudaril, da ameriške oblasti držijo obljubo, ki so jo dale. "Naša bojna misija v Iraku bo končana," je dodal

Umik bojne brigade, ki šteje okoli 14.000 vojakov, se je po poročanju časnika Washington Post začel že v soboto, mediji pa o njem do davi zaradi varnosti vojakov niso smeli poročati.

Po poročanju televizije CNN v Iraku trenutno ostaja okoli 56.000 ameriških vojakov, ob koncu meseca pa naj bi jih tam ostalo še 50.000. Ti bodo pristojni za usposabljanje iraških varnostnih sil in pomoč pri boju proti teroristom.

Do konca leta 2011 pa naj bi v Irak v skladu z napovedmi Obame zapustili vsi ameriški vojaki. Obama je umik iz Iraka utemeljil z okrepljenim protiterorističnim bojem v Afganistanu.

Konec ameriških bojnih operacij v Iraku predstavlja velik izziv za iraške oblasti, ki bodo morale prevzeti večjo odgovornost za varnost v državi. Odhod ameriških vojakov so uporniki v Iraku očitno že izkoristili, saj se je povečalo število napadov.

V torek se je v naborniškem centru v Bagdadu razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je umrlo okoli 60 ljudi, še najmanj 100 jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad so pripisali teroristični mreži Al Kaida.

Irak se poleg tega sooča še politično negotovimi razmerami. Pet mesecev po parlamentarnih volitvah 7. marca Iračani namreč ostajajo brez vlade, ob tem pa so glavne politične stranke, ki se sicer vse od volitev prepirajo, v ponedeljek povsem ustavile koalicijska pogajanja. (STA, lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.