|  Svet

'Rezervni deli'

Nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji Carla del Ponte se boji, da civilna misija EU na Kosovu Eulex ne bo sposobna izvesti preiskave o trgovanju s človeškimi organi, v katerega naj bi bil vpleten tudi kosovski premier Hashim Thaqi. Menila je, da bi bila potrebna mednarodna preiskava. O trgovini z mamili in človeškimi organi na Kosovu, v katero naj bi bil vpleten kosovski politični vrh, je v prejšnji teden objavljenem poročilu pisal poročevalec Sveta Evrope Dick Marty, medtem ko je del Pontejeva želela zadevo preiskovati že, ko je bila haaška tožilka, a so ji to, kot trdi, onemogočili.
"Bojim se, da Eulex ne bo sposoben izvesti te preiskave. Lahko si predstavljate, s kakšnimi težavami se bodo srečevali uslužbenci na Kosovu," je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta za časnik Nin dejala del Pontejeva. Dodala je, da sicer za preiskavo obstajata še dve možnosti. Prva je, da bi preiskavo prevzelo haaško sodišče, ki pa bi za to potrebovalo mandat Varnostnega sveta ZN, druga pa je, da bi jo opravilo neodvisno sodišče po zgledu posebnega sodišča za Libanon, je pojasnila. Del Pontejeva, ki je zdaj švicarska veleposlanica v Argentini, je še povedala, da se je haaško tožilstvo leta 2004, ko so želeli preiskovati trgovino z organi na Kosovu, soočalo z resnimi grožnjami albanske mafije. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.