|  Svet

Tunizija z vlado narodne enotnosti

Tunizijski premier Mohammed Ghannouchi je danes napovedal, da vse državne uradnike, ki so sodelovali pri nasilnem zatrtju protestov, čaka roka pravice. Ob tem je zagotovil, da imajo vsi ministri, ki so ostali na položajih, "čiste roke".

Ministri, ki so služili pod odstavljenim predsednikom Zinom El Abidinom Ben Alijem in so ohranili položaje v novi vladi, so vselej delovali "za ohranitev nacionalnega interesa", je za francoski radio Europe 1 dejal Ghannouchi. Ghannouchi je v ponedeljek predstavil vlado narodne enotnosti, ki bo v šestih mesecih organizirala predsedniške in parlamentarne volitve. "Vsi, ki so sodelovali v tistih pokolih, bodo odgovarjali pravici," je zagotovil Ghannouchi in dodal, da sam ni nikoli ukazal varnostnim silam, naj na protestnike streljajo s pravim strelivom. V več tednov trajajočih socialnih nemirih, zaradi katerih je predsednik Ben Ali nazadnje pobegnil iz države, je bilo ubitih več kot 70 ljudi.

Ben Alijeva stranka, Demokratsko združenje za ustavo (RCD) je v novi vladi obdržala ključne resorje - zunanje, notranje, obrambno in finančno ministrstvo, čeprav so v ponedeljek protestniki v Tunisu in drugih mestih zahtevali ukinitev stranke. "Položaje so obdržali, ker jih potrebujemo v tem trenutku," je pojasnil Ghannouchi. "Vsi imajo čiste roke," je dodal. "Zaradi njihove predanosti so uspeli zmanjšati škodo, ki bi jo lahko naredili določeni ljudje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal premier.

Ben Ali je nekdanji francoski koloniji v severni Afriki z železno roko vladal 23 let. V novi vladi so trije voditelji dovoljenih opozicijskih strank kot tudi predstavniki civilne družbe, ni pa predstavnikov prepovedanih političnih strank, kot so komunisti in islamistična stranka Ennahdha. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.