|  Svet

Marty: Nisem rekel, da je Thaci neposredno vpleten

Poročevalec Sveta Evrope za Kosovo Dick Marty je za švicarski spletni portal zanikal, da bi v svojem poročilu o prekupčevanju s človeškimi organi zapisal, da je kosovski premier Hasim Thaci neposredno vpleten. Turški kirurg Jusuf Ercin Sonmez pa je v pogovoru za britanski Times zavrnil obtožbe, da naj bi na Kosovu opravljal presaditve organov.

"Če pozorno berete moje poročilo, nikjer ne trdim, da je bil gospod Thaci neposredno vpleten v trgovino s človeškimi organi, pač pa pravim, da so bile osebe iz njegovega zelo tesnega kroga povezane s tem in da si je težko predstavljati, da Thaci za to ne bi nikdar slišal," je po poročanju tiskovne agencije Tanjug dejal Marty. Dodal je, da si je težko predstavljati, da bi gospod Thaci osebno sodeloval pri odvzemu organov. "Ponavljam, čeprav se vsi osredotočajo na odvzem človeških organov, da je resnica, da je več sto oseb izginilo brez sledu in da indici, ki jih je potrdila misija EU na Kosovu (Eulex), kažejo, da so izginili v smeri proti Albaniji. Med njimi niso samo Srbi, pač pa tudi kosovski Albanci," je še dejal Marty in se ponovno zavzel za preiskavo glede nezakonite trgovine s človeškimi organi, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Turški kirurg Jusuf Ercin Sonmez, ki naj bi imel ključno vlogo pri nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu, pa je dejal, da ni vedel ničesar o načinu, na katerega so donatorjem odvzeli organe. Zavrnil je tudi obtožbe, da naj bi v kliniki Medikus izvajal presaditve ledvic, za katere naj bi prejemniki organov plačali do 100.000 evrov. Priznal je, da je konec leta 2007 deset mesecev kot svetovalec in kirurg dela v zasebni kliniki Medikus pri Prištini, v tem času pa naj bi po njegovih besedah izvedli samo eno presaditev organov, sam pa naj ne bi vedel nič o nezakoniti trgovini z organi.

Sonmez, ki so ga turški mediji že označili za dr. Frankensteina, je še dejal, da se nikoli ni srečal s pripadniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosova, ki naj bi bili vpleteni v nezakonito trgovino s človeškimi organi. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.