Borut Mekina

 |  Politika

Gre Večer k Reporterju?

/media/www/slike.old/novice/veer_bk_copy1.jpg

© Borut Krajnc

V nadaljevanju objavljamo sklep urada za varstvo konkurence (UVK), s katerim je urad pod vodstvom Janija Soršaka, tik preden je Soršak iz osebnih razlogov odstopil, podjetju 3 LAN iz Murske Sobote dovolil prodajo 75 odstotkov dnevnika Večer.

V dokumentu lahko med drugim preberemo nekaj presenetljivih podrobnosti transakcije, tudi o tem, kako namerava 3LAN financirati skoraj 10 milijonov evrov velik posel. V odgovoru na vprašanje UVK o načinu financiranja so namreč v 3 LAN navedli, da bodo preostanek kupnine pridobili pri družbi Interra. Poleg tega lahko iz sklepa UVK še razberemo, da je družba 3 LAN 18. novembra lani sklenila sporazum o skupnem upravljanju družbe Večer z podjetjem Delo Revije.

Kot je znano, pa je podjetje Delo Revije preko družbe Monera v 100 - odstotni lastni Mateja Raščana. Leta 2008, ko je med drugim Raščan za financiranje očitno SDS-ovega brezplačnika nekemu telovadnemu učitelju podaril 300 tisoč evrov, je za skoraj 11 milijonov evrov kupil podjetje Delo Revije, ki izdaja revije, kot so Jana, Lady, Stop, Naša žena, Anja, Smrklja, Eva in Obrazi. Poleg tega je Raščan tedaj kupil še podjetje Media DS za 7,3 milijona evrov. Raščanu očitno milijonov ne manjka, saj je tedaj financiral še ustanovitev tednika Reporter.

Jasno, sam tega sicer ne priznava. Formalni lastnik Reporterja naj bi bil Boštjan Kreft s podjetjem Prava smer. Toda Kreft je Raščana kar sam razkril, saj je v poslovnih stikih predstavlja kot zastopnik »Rašice«, torej Raščana. Se torej Večer in Reporter združujeta? In od kod Raščanu, ki ga doslej še nismo zasledili v tajkunskih zgodbah; tudi Janez Janša ga nikoli ni izpostavljal, toliko milijonov evrov?

PDF dokumenta



Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.