|  Svet

Afriška unija libijske upornike pozvala k sodelovanju

Afriška unija je danes libijske upornike pozvala k "polnemu sodelovanju", potem ko je nacionalni svet v Bengaziju v ponedeljek zavrnil mirovni načrt AU. Francija je medtem obtožila zaveznice iz zveze Nato, da v Libiji ne opravljajo svojega dela v celoti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delegacija AU je svoj mirovni načrt upornikom v Bengaziju predstavila v ponedeljek, potem ko je libijski voditelj Moamer Gadafi v nedeljo pobudo sprejel. Predlog mirovnega načrta AU med drugim predvideva takojšnjo prekinitev ognja in dialog med vlado in uporniki o politični rešitvi, po mnenju upornikov pa manjka za njih ključen odhod Gadafija.

Delegacija Afriške unije je po srečanju z libijskim nacionalnim svetom upornike v izjavi pozvala, naj "v polnosti sodelujejo, zavoljo višjih interesov Libije, in pomagajo pri iskanju in uresničitvi poštene in trajne politične rešitve". Kot so dodali, je prekinitev ognja nujna, AU pa ostaja zavezana prizadevanjem za dosego rešitve.

Nekdanji libijski zunanji minister Musa Kusa, ki je konec marca prebegnil v Veliko Britanijo, je v ponedeljek sicer menil, da bo "rešitev v Libiji prek demokratičnega dialoga prišla od Libijcev samih". V pogovoru za britanski BBC pa je opozoril, da bi lahko Libija postala "nova Somalija", če bi izbruhnila državljanska vojna. Vztrajal je tudi na enotnosti Libije, ki je po njegovem nujna za rešitev.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je bil medtem danes kritičen do vloge zveze Nato v Libiji, kjer zaveznice Francije po njegovem ne igrajo svoje vloge v zadostni meri. Nato bi moral zavzeti odločnejši pristop pri obstreljevanju prorežimskih sil, ki oblegajo mesta v rokah upornikov, je dejal Juppe za francoski radio Info. Francoski minister bo o tem danes spregovoril z zunanjimi ministri EU na srečanju v Luksemburgu.

Francija, ki je bila z Veliko Britanijo in ZDA na čelu prizadevanj za zračne napade na Gadafijeve sile, je bila skeptična glede predaje poveljevanja nad operacijo v Libiji zaveznicam v Nato, še piše AFP.

K bolj intenzivnim vojaškim operacijam v Libiji je članice Nata danes pozval tudi britanski zunanji minister William Hague. Prav s tem namenom je Velika Britanija "v zadnjem tednu priskrbela dodatna letala za napade na kopenske tarče, ki ogrožajo civilno prebivalstvo Libije", je ob prihodu v Luksemburg dejal Hague.

Po njegovih besedah so z letalskimi napadi, ki so jih zahodne sile sprožile 19. marca, rešili tisoče življenj. "V Libiji smo že veliko dosegli, seveda pa je treba storiti še več," je dejal, obenem pa dodal, da je za kakršnokoli "mirno prihodnost v Libiji" potreben odhod Gadafija. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.