|  Svet

Ustanovljena Evropska romska unija

Dolenjski Romi

Dolenjski Romi
© Borut Peterlin

Romski aktivisti iz trinajstih držav so v Murski Soboti ustanovili Evropsko romsko unijo (ERU), ki bo partner evropskim ustanovam in bo aktivno sodelovala tako z evropskimi državami, posebno EU, kot vsemi organizacijami Romov v Evropi. Njen predsednik je postal Rajko Djurić iz Nemčije, sedež pa bo imela v Murski Soboti.

Uradno je bila ERU ustanovljena že v četrtek, prvi dan dvodnevnega srečanja. Pobudo za ustanovitev so podprli reprezentativni romski aktivisti iz 18 držav. Eden od dveh podpredsednikov je postal Jožek Horvat, predsednik Zveze Romov Slovenije. Ob izvolitvi vodstva so obravnavali tudi statut in pobude za strategijo delovanja, predvsem izobraževanje.

Predsednik ERU Djurić je na novinarski konferenci povedal, da je razlog za ustanovitev, da mednarodne organizacije niso bile dovolj učinkovite, Romi kot prebivalci Evrope pa ostajajo brez temeljnih človekovih pravic. Kot je poudaril, unija sloni na temeljnih vrednotah evropskih ustanov, kot so dostojanstvo, svoboda in razvoj demokracije.

Na posvetu so tudi ugotavljali, da je položaj Romov v evropskem prostoru neustrezen in diskriminatoren, ekonomski in socialni položaj slab, v nekaterih državah pa zbujajo skrb pojavi sovražnega govora, diskriminacije in nestrpnosti do Romov. Ob tem so izpostavili, da je položaj manjšin, torej tudi romske skupnosti, praviloma ogledalo demokracije in demokratičnih standardov posameznih držav.

Opozorili so tudi na razkorak med deklaracijami in pravno ter zakonsko zaščito v nekaterih evropskih državah pripadnikov romske skupnosti na eni, ter praktičnimi prizadevanji držav in lokalnih skupnosti za izboljšanje položaja Romov na drugi strani. Pri tem priporočajo vsem državam uveljavljanje pozitivne prakse do romske skupnosti v nekaterih evropskih državah, kjer se položaj Romov izboljšuje.

Romska skupnost tudi v EU nima ustreznih predstavnikov, čeprav danes predstavlja eno največjih etničnih manjšin v EU, štela naj bi štela od 12 do 15 milijon ljudi. Po nekaterih napovedih naj bi jih bilo na območju držav članic Sveta Evrope leta 2046 že več kot 40 milijonov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.