Domači izdajalci pivovarske vojne

Zakaj se je poslanec SDS Miha Brejc v sporu med Pivovarno Interbrew in Pivovarno Laško obnašal, kot da je lobist za Belgijce?

© Denis Sarkić

V Bruslju je registriranih nekaj tisoč lobističnih organizacij in še več lobistov. Nekateri delujejo javno, drugi malce prekrito, vsi pač po željah naročnikov zastopajo naročnikove interese. Lobiranje je oblika političnega boja, lobira se za denar, lobira se za moč, lobira se za vpliv. Ena izmed takšnih skupin je Praaning Meines Consultancy, ki zase rada poudari, da deluje skoraj po vsem svetu, da svetuje vladam in multinacionalkam in da je bil eden izmed njenih partnerjev tudi Bernard Bot, sedanji nizozemski zunanji minister. Praaning Meines Consultancy naj bi bila torej zelo uspešna in vplivna lobistična skupina. In za svoje delo je gotovo tudi dobro plačana. Ker se Slovenija približuje EU, ni nenavadno, da so se njeni predstavniki pred časom pojavili tudi v Sloveniji. Razlog? Pripravljanje terena za velik finančni posel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: