Ali H. Žerdin

 |  Mladina 46

Kaj obljublja novi mandatar?

Kako bo Janez Janša vodil vlado? Se bo držal natančnih zahtev, ki jih je postavljal kot vodja opozicije, ali ohlapnih zavez, ki jih je izrekel v nastopnem govoru?

Janez Janša ob podpisu prisege

Janez Janša ob podpisu prisege
© Denis Sarkić

Ko je Janez Janša pisal govor za parlamentarno zasedanje, na katerem so ga izvolili za predsednika vlade, je imel predvsem eno ambicijo: govor mora biti državniški. V govoru ne sme biti opozicijske drže. Ob pisanju govora se je držal načela, da mora biti govor povezovalen. V govoru naj ne bo točk, ki bi lahko sprožale polemike. Naj zveni še tako nenavadno: Janša je želel poudariti kontinuiteto. Iz predstavitvenih govorov prejšnjih kandidatov za funkcijo predsednika vlade je izpisal kakšno misel ali dve. En stavek Peterletovih programskih usmeritev. Štirje citirani stavki Drnovškovih stališč. Pol stavka iz govora dr. Andreja Bajuka. En stavek Ropovega programa. Predhodnike je celo pohvalil: dejal je, da se velikokrat niti ne zavedamo, kako veliko koraki so bili narejeni od osamosvojitve do danes. Ja, spotoma je sicer frcnil, da so bile kakšne priložnosti tudi zamujene. Ampak na splošno gledano so dosežki velikanski. Do zdaj je obstajal vtis, da Janša stanje ocenjuje nekoliko drugače: kakšna reč je sicer res bila narejena, vendar se niti ne zavedamo, koliko priložnosti je bilo zamujenih. Zdaj, ko je Janša državnik, njegovi nastopi ne smejo puščati takšnega vtisa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: