Jure Trampuš

 |  Mladina 51

Sodba v imenu ljudstva

Višje sodišče v Ljubljani meni, da nekdanji predsedniški kandidat Jože Bernik, govornik na propagandnem tečaju, ki ga je organiziral gestapo, ni sodeloval z gestapom

Argumentacija sodišča

Argumentacija sodišča
© Mladina

Jeseni leta 1997 je bil čas volitev. Milanu Kučanu je vojno napovedala pogumna sedmerica izzivalcev. Med njimi je bil tudi Jože Bernik, skupni kandidat SDS in SKD, upokojenec, doktor pravnih znanosti, ki dotlej v Sloveniji ni bil znan. Bernik je ameriški Slovenec in nekdanji predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, ki se je iz Slovenije umaknil ob koncu druge svetovne vojne. Razlog za njegov odhod je bil logičen. Bernik je bil na začetku leta 1945 civilni uslužbenec domobranstva na Gorenjskem, in če bi ga ujeli partizani, bi ga lahko zaprli, morda tudi justificirali - umorili. Bernik svoje domobranske preteklosti ni nikoli skrival. Kandidat pomladnih strank na predsedniških volitvah ni bil uspešen, je pa zato kasneje kandidiral za državni zbor in postal poslanec.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: