Igor Mekina

 |  Mladina 18  |  Politika

Pravica do zasebnosti

Janez Janša, ki se je pred leti kot politik neupravičeno skliceval na pravico do zasebnosti, sedaj te pravice ne priznava milijonu državljank in državljanov

Globoko grlo: Dušan S. Lajovic

Globoko grlo: Dušan S. Lajovic
© Bobo

Vrhovno sodišče Avstralije je lani decembra sprejelo pomembno sodbo, da je podjetje Dow Jones & Co. zaradi objave nekega spornega članka na ameriški spletni strain, zaradi možnosti prenosa datotek v Avstralijo, mogoče kazensko in odškodninsko preganjati tudi v Avstraliji. Tožbo proti Dowu Jonesu je sprožil avstralski rudarniški magnat Joseph Gutnick, avstralska sodišča pa so zavrnila vse ugovore zastopnikov Dowa Jonesa, ki so trdili, da bi se ta proces moral voditi pred ameriškimi sodišči, ker je bil sporen članek prvič “objavljen” na ameriškem strežniku. Podobne razsodbe glede žalitev, izdaje osebnih podatkov in podobnih zadev že danes omogoča tudi slovenska zakonodaja, zato opisani primer kaže na edino pravo smer rešitve zapleta z objavo dosjejev SDV. Namesto cenzurne in neutemeljene prepovedi prenosa datotek, ki jo je z ustno odločbo zapovedal slovenski inšpektor za varovanje osebnih podatkov, je proti kršiteljem mogoče ukrepati le s tožbami proti vsem, ki so z razkrivanjem nepooblaščenih osebnih podatkov komurkoli storili škodo. Tožbo proti Dušanu Lajovcu bi moral slovenski javni tožilec po uradni dolžnosti sprožiti v Sloveniji, gotovo pa bi tožbo na podlagi že omenjenega precedensa sprejela tudi avstralska sodišča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: