Urša Matos

 |  Mladina 41  |  Politika

Zgrešene prioritete

Klinični center in ministrstvo za zdravje razmetavata z denarjem, Onkološki inštitut pa si ne more kupiti niti ene sodobne naprave za zgodnje odkrivanje raka

Več za svetovanje kot za operacijske mize: Minister Keber na obisku v Kliničnem centru

Več za svetovanje kot za operacijske mize: Minister Keber na obisku v Kliničnem centru
© Borut Krajnc

Pred kratkim so na Evropski konferenci o rakavih boleznih v Koebenhavnu predstavili raziskavo Eurocare o preživetju bolnikov z rakom v prvih petih letih po odkritju bolezni. Za Slovenijo je bila raziskava porazna. Po uspešnosti zdravljenja raka smo na repu lestvice. Prehitele so nas namreč prav vse zahodnoevropske države. V Avstriji na primer prvih pet let po diagnozi raka preživi 47,5 odstotka moških in 57,9 odstotka ženskih bolnic, pri nas pa preživi le 31,2 odstotka moških in 47 odstotka žensk. Slabše od nas so se uvrstile le vzhodnoevropske države, na primer Poljska in Češka. Vzrokov za višjo umrljivost v Sloveniji je več. Ljudje zaradi slabše osveščenosti prepozno poiščejo zdravniško pomoč. Vsako leto na primer kar 20 ljudi umre zaradi kožnega raka, čeprav ga je mogoče videti s prostim očesom. Drug pomemben razlog je lahko pomanjkljivo znanje splošnih zdravnikov, ki včasih prepozno posumijo na raka. Znano je na primer, da je bolečina za prsnico prvi znak za raka na požiralniku. Splošni zdravnik to bolečino lahko zamenja za posledico pomanjkanja krvi v srčni mišici. Bolnika sicer pošlje na EKG, a ker pregled ne pokaže nobenih težav s srcem, se zdravnik ne odloči za nadaljnje preiskave. Medtem pa se rak nezadržno širi in v pičlih 13 mesecih je bolnik lahko že v zadnjem stadiju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: