Meta Krese

 |  Mladina 2  |  Politika

Hektari absurda

Slovenske tekstilne tovarne pred polomom

Tekstilna tovarna v Preboldu je bila ustanovljena leta 1842 in je preživela 162 let. Zdaj obratujejo le še redki oddelki.

Tekstilna tovarna v Preboldu je bila ustanovljena leta 1842 in je preživela 162 let. Zdaj obratujejo le še redki oddelki.
© Borut Krajnc

Od novega leta lahko Kitajska in druge države z Vzhoda sproščeno trgujejo s svojimi tekstilnimi izdelki. Kot smo zasledili v medijih, Jožko Čuk, predsednik gospodarske zbornice, sicer ve, da na Kitajskem nastajajo zmogljivosti, ki bodo pomembno vplivale na svetovni trg, je pa prepričan, da moramo na Kitajsko gledati kot na izziv in ne na grožnjo. In za koga naj bi bil to pravzaprav izziv? Za tekstilne delavke? Šiviljska mojstrica Marija Panič, ki je vodila zadnjo delovno brigado v tekstilni tovarni Pik Maribor in si je podrobno ogledala tekstilne izdelke v mariborski veleblagovnici, pravi: "Romunski in bolgarski izdelki so slabi, prav nič kakovostni niso turški, Kitajci šivajo dokaj kakovostno, vendar se še vedno ne morejo primerjati z nami."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: