Tomaž Šaunik

 |  Mladina 1  |  Politika

Proračun kot kolateralna sreča

Dr. Mojmir Mrak je predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti, reden gost na fakultetah v tujini in eden izmed ključnih pogajalcev v času pogajanj Slovenije z Evropsko unijo. V pogovoru z dr. Mrakom smo se posvetili pravkar sprejetemu proračunu EU za obdobje 2007-2013.

Dr. Mojmir Mrak

Dr. Mojmir Mrak
© Borut Krajnc

Menim, da je proračun, kakršen je bil sprejet, za Slovenijo dober. Dober v tem smislu, da ustvarja za državo enega od nujnih pogojev za uresničevanje sprejete strategije razvoja. Ves čas je bila pogajalska pozornost usmerjena na čim boljši iztržek glede kohezijskih sredstev. Ta cilj je bil nedvomno dosežen. Slovenija bo prihodnjih sedem let razpolagala s 500 do 600 milijoni evrov na leto iz proračuna EU. Če k temu dodamo še sofinanciranje iz domačega proračuna, je jasno, da bo razvojnih sredstev na razpolago bistveno več kot sedaj. Ob tem pa se postavljata dve temeljni vprašanji. Prvič, ali smo ta sredstva sploh sposobni izkoristiti. Osebno mislim, da smo. Drugo vprašanje pa seveda je, ali bomo ta sredstva izkoristili dobro, racionalno, na najboljši možen način.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: