Erik Valenčič

 |  Mladina 38  |  Politika

Umetna Slovenija

Na ministrstvu za kmetijstvo pripravljajo zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z drugimi kmetijskimi rastlinami

Sever Norveške razkriva nekaj, kar lahko z gotovostjo označimo kot raj za občudovalce narave. Če upoštevamo nasvet angleškega pisatelja Jeroma Klapke, da "ni nič bolj zamudnega od opisovanja pokrajine in nič bolj dolgočasnega, kot to brati", potem naj zgolj naštejemo par stvari: svetle polarne noči, dolgi fjordi, obdani z visokimi, strmimi pobočji ogromnih gora, kjer kraljujejo večni sneg ter mogočni ledeniki, in pa prostrani gozdovi, ki se po svoji veličini ter skrivnostnosti lahko primerjajo le z večno sivino tihega morja. Neokrnjena narava v svoji popolnosti. Skoraj. Nekaj deset kilometrov izven mesta Tromso oko ugleda nekaj precej nenavadnega. Nasade jagod - seveda ne v polmetrskem snegu, temveč v lepo urejenih 'toplih' gredah. Toda kako to, da lahko jagode preživijo v takšnem surovem vremenu? Lokalni prebivalci razložijo, da to v bistvu niso naravne jagode, temveč gensko spremenjeni organizmi (GSO), katerim je bil dodan gen ribe z imenom arktična kambala (lat. Pleuronectes glacialis). Gen izloča antifrizne snovi, s čimer rastline postanejo odporne proti mrazu. Superjagode torej, prišleki iz nekega drugega sveta. Tovrstnih primerov je nešteto. V korporacijskih laboratorijih biotehnologi poljskim rastlinam dodajajo DNK-je živali, recimo škorpijonov ter pajkov, pa tudi človeške gene. Gensko spremenjeni organizmi prispejo do nas v obliki različnih končnih produktov, na katerih bi lahko konec koncev pisalo "Utihni in pojej!", kar smo kot otroci menda vsi poslušali od svojih babic. Ironično je predvsem to, da so v svetu transgene hrane največji poraženci prav vegetarijanci, ki prisegajo na sojine izdelke in podobno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: