Vanja Pirc

 |  Mladina 46  |  Politika

Družinska šolska reforma

Partnerka šolskega ministra ne sodeluje le v skupini, ki analizira učbenike, temveč tudi v komisiji, ki je prenovila učne načrte pri zgodovini

Vse za družino: Minister Milan Zver in njegova partnerka Andreja Valič

Vse za družino: Minister Milan Zver in njegova partnerka Andreja Valič
© Samo Bešlagić

Na prvi pogled se je zdelo, da gre "le" za konflikt interesov. Ministrstvo za šolstvo in šport, ki ga vodi Milan Zver, sofinancira projekt, v katerem sodeluje Andreja Valič, profesorica zgodovine, predsednica Društva učiteljev zgodovine Slovenije in - ministrova partnerka. Primer je zato pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije. A ne gre zgolj za to. Še pomembnejše je, pri kakšnem projektu sodeluje ministrova partnerka. Projekt Kvalitativna in kvantitativna analiza učbenikov zgodovine, ki poteka pod okriljem Zavoda za šolstvo, namreč izhaja iz predpostavke, da je v sedanjih zgodovinskih učbenikih preveč - prejšnje in menda tudi sedanje - ideologije. Zato naj bi potrebovali nove temelje za učne načrte, po katerih učitelji poučujejo zgodovino v osnovni šoli in na gimnazijah, in tudi nove temelje za nove zgodovinske učbenike. Ker pa v projektni skupini, ki se ukvarja s tem, kako se bodo zgodovino učile prihodnje generacije, sedi ministrova partnerka, poleg nje pa še njena hči Nina Zupan Šorli in dva aktivna podpornika SDS, Janko Prunk in Janez Globočnik, se ni mogoče izogniti dvomu, da sta si minister in njegova stranka izborila vpliv nad prihodnjim poučevanjem zgodovine. Ne glede na strokovnost raziskovalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: