Vanja Pirc

 |  Mladina 41  |  Družba

Vzornica Diana

Norveška je za večjo politično dejavnost Slovenk donirala 11.100 evrov, agitiranje pa je bilo v enem od šestih izbranih mest videti takole

Anka Osterman: 'Podprla sem 55. člen ustave.'

Anka Osterman: 'Podprla sem 55. člen ustave.'
© Borut Krajnc

Ženske kvote so za zdaj še svetlobna leta oddaljene od Slovenije. Saj veste, kvote, ki določajo, kolikšen delež žensk mora biti v parlamentu, vladi, na listah ..., skratka na pomembnih političnih položajih. Ni pa videti, da bi politike zadeva tako zelo zanimala, da bi jo v obliki zakona kaj kmalu spravili v pogon. Leta 2001 je sicer večina poslancev podprla spremembo 44. člena ustave, na podlagi katere bi se lahko sploh lotili vpeljevanja kvot, toda o tem mora odločati parlamentarna ustavna komisija, a do danes tega še ni storila. Zato ostanimo v sedanjosti. Kakšno je torej danes razmerje med Slovenkami in politiko? Sodeč po številkah, večje privlačnosti med njimi ni. V slovenski vladi imamo tri ministrice, v parlamentu 12 poslank in sicer 11 županj. To je po deležu blizu evropskega povprečja. Vendar občutno pod povprečjem skandinavskih držav. In med našimi sedmimi preizkusnimi evroposlanci ni niti ene ženske.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: