Živeti zdravo

Res je, da v deželi slovenceljski skoraj ne moreš več narediti koraka, ne da bi ponevedoma pohodil kakšno vrednoto. Ampak še zmeraj velja, da je največja vrednota - razen seveda življenja, ki je itak tralala sveto - ljubo zdravje. Zato je treba živeti zdravo. Jesti zdravo. Dihati zdravo. Razmišljati zdravo. Edinole pozdravljanje z "zdravo" je odpravljeno, ker menda ni zdravo. Velko bolj zdravo je pozdravljati z "Bog daj", kot to počno dušni pastirji, ki skrbijo za duhovno zdravje slovenskega bandar-loga.

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič
© Arhiv Mladine

Torej, živeti zdravo naj nam bo v veselje in ponos. Tisoči modrih mož in žena vedo povedati, kaj je zdravo in kaj ne. Vsi pa so si edini v tem, da je od vsega najbolj nezdravo kajenje, še zlasti tisto pasivno, od katerega ljudje množično umirajo, saj že ena sama cigareta pokonča na stotine nedolžnih prisotnih nekadilcev, a jih ni škoda? Ko bi lahko še dolgo dolgo živeli, dihali čisti zrak okoli nas, s slastjo jedli sojine kalčke in juhice iz travniške kislice. V ranem jutru, še preden zlato sonce vstane, bi stekel bosonogi nekadilec po rosnem travniku, kajti to je menda čez vse zdravo, au, prekleta čebela! Ampak tudi čebelji pik je zdrav, proti revmatizmu pomaga. Potem telovadba. O, kako je zdrava. Razgibavanje, raztezanje, sproščanje, to te ohrani mladega in čilega, pa tudi če si že tako star, da te razgibava edino še parkinson. Na vsakem koraku te kdo poučuje, kako moraš živeti, da boš zdrav postal in zdrav ostal, na zunaj in na znotraj. Mrgoli tudi jasnovidcev in jasnovidk, ki ti že kar po telefonu in na daljavo vidijo naravnost v sečni mehur ali povečano prostato. Čakajte, jaz tukaj nekaj vidim, rečejo, kaj pa je z vašim četrtim vretencem? Ne veste? Vam pa jaz povem, nekaj je narobe. Jejte brokoli, štirinajstkrat na dan, pa brez soli. To je veliko bolj zdravo kot orehovi rogljički, ki so za organizem čisti strup. Pa veliko telesne aktivnosti, pešačiti morate, kolesariti, planinariti, golf igrati, a za moža vas zanima? A dobro sliši na levo uho? Ja, pa ne bo dolgo, notri se mu nekaj dela. Pridite k meni, dala vam bom košček jaspisa, da mu ga boste polagali na popek, mojo številko imate? Do tedaj naj pa mož pije vsak večer čaj iz posušenih polžev lazarjev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: