Tjaša Zajc

 |  Mladina 38  |  Družba

150 polbratov in polsester

Koliko otrok ima lahko darovalec semena?

Si predstavljate, da ste spočeti z umetno oploditvijo in kasneje v življenju izveste, da imate več kot 50 polbratov in polsester? V ZDA je to nekaj povsem vsakdanjega, saj ni zakonskih omejitev, kolikokrat je lahko uporabljeno seme enega darovalca. Semenske celice nekaterih darovalcev so že bile uporabljene tudi do 150-krat, zato so nekateri začeli opozarjati, da bi lahko to nevede privedlo do incesta ali do zveze med polbrati in polsestrami, ne da bi se ti tega sploh zavedali. Ena izmed možnosti preprečevanja takšnih zvez je, da otroci, spočeti z biomedicinsko pomočjo, in donatorji svojim sorodnikom sledijo. To jim kar prek spleta omogoča Register donatorjev in njihovih otrok DSR (Donor sibling registry), kjer je najti seznam več kot 500 darovalnih bank v ZDA in 125 ustanov po svetu. Na podlagi podatkov iz registra se je do sedaj povezalo že več kot 8600 polbratov in polsester, vseh registriranih članov, torej donatorjev, staršev in ljudi, spočetih z umetno oploditvijo, pa je skoraj 33 tisoč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.