• DK

    22. 10. 2024  |  Kultura

    The Stroj z novim albumom in koncertom

    Slovenski DIY tolkalski heroji The Stroj se vračajo v Kino Šiška, kjer bodo 24. oktobra ob 20.00 premierno predstavili skladbe z novega albuma KamenOgenjKostKladivo. Glasbeni kolektiv The Stroj je bil ustanovljeni aprila 1997 v Laškem z namenom udejanjanja vizije neodvisnega tolkalskega kolektiva

  • Uredništvo

    21. 10. 2024  |  Kultura

    »To bralcev ne bi smelo zanimati«

    "Ne, niti najmanjšega zanimanja 'zase' nimam. Ne verjamem v idejo 'sebe'. To, kar je v življenju zanimivo – vsaj v mojem življenju – je delo, je to, kar človek počne. In jaz trenutno pišem knjige. Pri knjigah gre za vprašanje sloga, za ideje, ki niso eksplicitno izražene, a jih lahko bralci vseeno začutijo iz tega, kako so stavki oblikovani. Po mojem ni 'zgodba' knjige niti malo pomembna. Prav tako ni pomembno, ali je ali pa ni povezana z osebnim življenjem avtorja. Jasno, da sem uporabila svoje življenje, ker je bila to tema, ki sem jo imela pri roki. To bralcev ne bi smelo zanimati. Edino, kar šteje, je to, kar je v knjigi, ne pa tisto, kar je zunaj nje. Če se jim zdi, da je v tej knjigi nekaj živega, nekaj, kar jih nagovarja, kar jih pripravi do razmisleka ali do čustev … No, to pa je zanimivo. Seveda sem jaz tista, ki je to strukturo zanje postavila, ampak to je pa tudi vse." 

  • Uredništvo

    21. 10. 2024  |  Kultura

    Slovenski filmi v Portorožu

    Med 22. in 27. oktobrom 2024 bo v Portorožu potekal 27. Festival slovenskega filma Portorož. Gre za pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in najbolj izstopajoče ustvarjalce. V letošnji tekmovalni program se je uvrstilo 72 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 27 filmov pa bodo prikazali v okviru preglednega programa. 

  • STA

    21. 10. 2024  |  Kultura

    Izzivi klubske kulture / Varnost, trajnost in osveščanje

    Avstrijska prestolnica bo letos prvič gostila konferenco Vienna After Dark, ki bo osredotočena na izzive nočnega življenja in klubske kulture v globalnem kontekstu. Med 14. in 16. novembrom bo mesto z več kot 30 dogodki in 125 mednarodnimi govorci postalo središče razprav o ključnih temah, kot so varnost, trajnost in osveščanje.

  • Uredništvo

    20. 10. 2024  |  Kultura

    »Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami«

    "Nikoli nisem bil privrženec apokaliptičnih vizij sveta, vendar mi postaja vse bolj jasno, da je vrag odnesel šalo. In da v zvezi s tem ne naredimo ničesar. Ta vseprisotna pasivnost me resno skrbi. Ne pasivnost v delovanju, saj smo pri tem še kako aktivni. Da bi si zagotovili osnovno preživetje, nam nič drugega niti ne preostane. Vendar se v nenehnem boju za ohranjanje kolikor toliko zadovoljivega življenjskega standarda utapljamo v drugi obliki pasivnosti, ki od znotraj uničuje temelj naše človeškosti – empatijo. Brez sočutja in vseh konsekvenc, ki iz njega izhajajo, prenehamo biti ljudje. In prenehamo biti družba. Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami. "

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2024  |  Kultura

    Filmi tedna / Dnevi nemško govorečega filma

    V Slovenski kinoteki bodo med 22. in 25. oktobrom potekali 9. Dnevi nemško govorečega filma. Odprli jih bodo s projekcijo filma Električna polja (2024) mlade švicarske režiserke Lise Gertsch. Premierno bo prikazan izbor sodobnih filmov nemško govorečega prostora – trije igrani in trije dokumentarni celovečerci, ki omogočajo vpogled v raznoliko filmsko produkcijo Avstrije, Nemčije in Švice.

  • Gregor Kocijančič

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Plošča

    Future: MIXTAPE PLUTO

    Future, eden ključnih protagonistov na polju trapa, je pred dobrim desetletjem iznašel zares učinkovito, a zdaj že dodobra prežvečeno formulo, ki so jo nato marljivo kopirale horde klonov, zato njegovega vpliva nikakor ne gre zanikati. Kmalu pa se je tudi sam ujel v past posnemanja svojih prelomnih del. To slabo navado je sicer na začetku leta delno presekal na z Metrom Boominom, na novem mikstejpu pa se ponovno oklepa preverjenih vzorcev, pri čemer zveni precej nezainteresirano – v nekaterih komadih, kot je denimo Plutoski, se zdi, kot bi zaspal za volanom. A čeprav momljajoči raper tokrat ne dostavi ničesar novega, mu gre to, po čemer je zaslovel, tudi po vsem tem času še vedno zelo dobro od rok.

  • Jaša Bužinel

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Plošča

    Blood Incantation: Absolute Elsewhere

    Posebneži iz Kolorada že od formacije izstopajo iz povprečja, obsedeni s širnim stvarstvom in smrtjo, toda njihova četrta plošča po wagnerjanski ambicioznosti presega predhodnice. Absolute Elsewhere je fluidna slogovna himera, sešita iz hawkwindovskega space rocka, kosmische meditacij zasedbe Tangerine Dream, virtuoznega onanizma benda Yes, ezoteričnega metala floridskih legend iz skupine Death in fiksacij z znanstvenofantastičnimi epi. Ja, zveni prav tako kompleksno in dinamično, kot bi pričakovali na podlagi referenc – avanturistična vizija fuzionističnega death metala, kjer se floydovske balade prevešajo v neukrotljivo blastbeat bobnenje à la Morbid Angel. Kolosalen album, ki ne špara z vau trenutki.

  • Borja Borka

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Plošča

    Godspeed You! Black Emperor: »NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024 28,340 DEAD«

    Osem mesecev po podatku iz (brez)naslova nove plošče zasedbe Godspeed You! Black Emperor je uradno število skoraj dvakrat višje. Okroglih trideset let dejavni kanadski postrockerji nas tokrat že v izhodišču postavijo v brezupno zajeban realizem vsakdanjika. A muzika ni takšna. Seveda so premiki od skorajda tišine do orkestralnih apokaliptičnih zidov zvoka in mehkejših melodičnih razpletov razvlečeni, kot se za zasedbo že pregovorno spodobi, a NO TITLE ... ni pesimistično težaški, moralistično žugajoč in pretirano patetičen. Spotoma preprosto navrže očitno – vloga umetnikov ni nič drugačna od vloge preostalega navadnega prebivalstva: da nismo tiho. Vsak dan nov vojni zločin ...

  • Jaša Bužinel

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Plošča  Za naročnike

    Charli XCX: Brat and It’s Completely Different But Also Still Brat

    V junijski recenziji šestega albuma britanske (hyper)pop pevke nismo slutili epohalnih razsežnosti tega popkulturnega fenomena. Iz razmeroma nišne plošče se je Brat v poletnih mesecih razrasla v viralni mem s prepoznavno strupeno zeleno barvo, vseprisotni brand in celo koreografski trend na TikToku. Od angleškega superfestivala Glastonbury do ibiških superklubov, od obsedenih fenov do zapriseženih alternativcev, od Twin Peaks ikone Kyla MacLachlana do ameriške podpredsednice Kamale Harris (Charli je podprla demokratsko kandidatko in v zameno dobila reklamo na uradnih profilih njene predvolilne kampanje!), nihče ni ubežal »brat poletju«. Toda na začetku septembra je Britanka naposled oznanila njegovo smrt.

  • Bernard Nežmah

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Knjiga  Za naročnike

    Mihail Afanasjevič Bulgakov: Bela garda

    Bela garda je roman o sovjetski državljanski vojni, ki je v nekaj odlomkih izšel v literarnih revijah, pisatelj pa ga je napisal z mislijo, kako bi zapisal prepovedano. Bil je namreč simpatizer carske Rusije, katere predstavniki so pod komunizmom veljali za izmečke družbe, in nasprotnik nasilja, ki so ga vršili Stalinovi boljševiki. Idejna norma je zapovedovala črno-belo pravljico, izmaknil se ji je tako, da pozitivcev v delo sploh ni neposredno vključil, nastopajo le v govoricah in mitih, negativce pa je opisoval v njihovi simpatični pitoresknosti. Bela garda je obkoljena v mestu brez imena, v katerem vlada nadrealizem. Nihče ne ve, kaj se dogaja, kdo je streljal na koga. Tam so nemški junkerji, samooklicana Hetmanova ukrajinska oblast, ruske carske čete, v bližnji Odesi so se izkrcali odredi Senegalcev, zunaj pa boljševik Petljuga, poveljnik armade, ki je nihče ne vidi, a večina verjame, da šteje vsaj milijon vojakov. Nobenega reda, nobenega uvida. »Nemški vojaki, ki so imeli slabo navado, da so se ponoči sami potikali po okolici, so začeli izginjati. Ponoči so izginili, podnevi pa se je izkazalo, da so jih ubili.« Avtor popisuje dogodke, obnašanje in smrti lahkotno, dobesedno mimogrede in z razdalje kronista, ki poudarja individualizem, vzvišen nad ideološkim in vojaškim angažmajem. Denimo poveljnika topniškega voda, ki je pesnik in bonvivan, postopa s cilindrom na glavi, recitira svoje domislice v salonih, potem pa utrujen zaspi, ne da bi enoto odposlal na bojni položaj.

  • Matej Bogataj

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Knjiga  Za naročnike

    Roman Rozina: Tujintuj

    O migrantih in lovu nanje so domači avtorji in avtorice že pisali, recimo o pobiranju kadavrov nekje pred Lampeduso je pisal Andrej E. Skubic v Igrah brez meja, kjer pojem podjetništva in prostega trga raztegne tudi na trgovanje z utopljenci s čolnov pribežnikov. Vendar je novi krajši roman Tujintuj Romana Rozine (1960) – pisatelj je za predhodnika, roman Sto let slepote, leta 2022 prejel kresnika, domačo nagrado za najboljši roman – bolj, celo zelo podoben Skritemu gozdu Franja H. Najija, čeprav v njem ne umanjka niti pridobitniška linija: druži ju predvsem teza, da za raznimi vardami in varuhi meje, tokrat pri Rozini prikritih v lovsko družino s pravim domom, ki že na začetku pogori, stojijo interesi vlad, vladajočih. Druži ju teza, da si tisti na vrhu z nezakonitim početjem prostovoljcev pravzaprav umivajo roke, saj ob ravnanju, ki naj bi bilo nepodprto z vrha oblasti, njihovi represivni organi ne izstopajo z neprivlačnostjo za medije. Da torej varde opravljajo isto delo kot obmejna policija, kadar te nihče ne opazuje, in da so za to plačane v zakritih shemah izplačevanja z nejasnimi, prikritimi nameni.

  • Marcel Štefančič jr.

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film  Za naročnike

    Will & Harper

    Will Ferrell in Harper Steele sta se spoznala pri oddaji Saturday Night Live – Ferrell je pokal vice, Steele jih je pisal. Če je Ferrell počil kak dober vic, ga je gotovo napisal Steele. V hipu sta postala najboljša prijatelja. Pandemija ju je ločila, le za kratko, a ravno dovolj, da je dobil Ferrell pismo, v katerem mu je Steele razkril, da je vmes prešel v žensko. Ferrell ne more skriti, da je bil v zadregi, toda road trip, na katerega kreneta (po poteh spominov in tovarištva, tu in tam rahlo boratovsko), je priložnost, da se bolje spoznata in da bolje spoznata tudi Ameriko, no, njeno osrčje, čigar predsodki in nestrpnost – s transfobičnim guvernerjem Indiane vred – pa so tako predvidljivi kot sladkobni soundtrack tega dokuja, ki resno, močno, prepričljivo temo zavije v nepotrebno, pretirano sladkobo, s čimer jo skoraj iztiri. Tem bolj, ker tisti spontani »čustveni« trenutki izgledajo preveč naštelani, ker sam doku ustvarja vtis, da je breme na strani Harper, pa čeravno ni, ta se je že našla, in ker njen »ganljivi » dictum »Ljubim to deželo, samo ne vem, če mi ljubezen vrača« presenetljivo zveni kot Rambov krik »I want, what they want, and every other guy who came over here and spilled his guts and gave everything he had, wants – for our country to love us as much as we love it!« S cukrom nad nestrpnost? Ne ravno. (Netflix)

  • Marcel Štefančič jr.

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film  Za naročnike

    Lonely Planet

    Laura Dern igra slavno, a nervozno, sveže ločeno ameriško pisateljico, ki pride na koktajlsko rezidenco v »osupljivi« maroški del Sahare, Liam Hemsworth pa igra finančnika (»private equity«), ki tja pride s svojim dekletom (Diana Silvers), pisateljico, avtorico nepričakovanega bestsellerja. Logično, Hemsworth se zahaklja z Lauro Dern (brez panike, Kamasutro tu le omenjajo), toda na tako naiven in klišejski način, da je banalnejša od tega le eksotična kulisa uslužnega, vljudnega tretjega sveta, čigar edina naloga je, da svetovljanskim Američanom omogoči, da se zaljubijo. Tretji svet je nahajališče dragocenih naravnih virov – tudi čustev, ljubezni. Problem je le v tem, da domačini s tem – tako kot z naravnimi viri, zlatom, diamanti, redkimi minerali – nimajo kaj početi, Američani pač. Tretji svet je oder, na katerem se domačini nikoli ne zaljubijo – le Američani. Vsi domačini tudi govorijo angleško. Sami veste, kaj se zgodi, kadar Američani pridejo v eksotične puščavske dežele, v katerih domačini ne znajo angleško – zbombardirajo jih v kameno dobo. Da bi ustvarili svet, ki bo varen za demokracijo – in ljubezen.

  • Marcel Štefančič jr.

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film  Za naročnike

    Vikend misija: Tajpej

    John Lawlor (Luke Evans), agent ameriškega urada za boj proti drogam, si skuša malce »odpočiti« na Tajvanu, kjer se hitro zaplete z Joey (Lun-Mei Gwei), vrhunsko šoferko (za ferrari je to, kar je Dončić za košarko), s katero je imel pred leti afero in ki je zdaj poročena z dilerjem št. 1 (Sun Kang), na katerega je njun sin (Wyatt Yang), produkt one afere (in fen delfinov), tako alergičen, kot je Sneguljčica alergična na mačeho.

  • Marcel Štefančič jr.

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film  Za naročnike

    Jezero Caddo

    Jezero Caddo, ki se dogaja v močvirju na meji med Luiziano in Teksasom, je briljanten mindfuck, ki vam ne pove, kaj se dogaja. To je film, ki mu ne vidimo v glavo – in ki tudi ne pusti, da bi mu videli v glavo. A glavo definitivno ima. Zato nas tudi tako spretno, lucidno, nadrealistično, žmohtno in intrigantno vodi skozi labirintno zgodbo o tesnobnem čistilcu močvirja (Dylan O’Brien), ki še vedno ni prebolel prometne nesreče, v kateri je umrla njegova mati, jezni, trmoglavi Ellie (Eliza Scanlen), ki ima napete odnose z materjo (Lauren Ambrose) in očimom (Eric Lange), in njeni osemletni polsestri Anni (Caroline Falk), otroški verziji Anne (Lea Massari) iz Antonionijeve Avanture (1960), ki skrivnostno izgine (in jezu, ki bo preoblikoval prihodnost in čas, in volkovih, ki se vračajo, in metuljih, ki umirajo), pri čemer zastavi nekaj vprašanj, na katera ni odgovorov, in odgovori na nekaj izgubljenih vprašanj, vprašanj izgube, ki jih lahko artikulirajo in oživijo le špranje, divjina in močvirje mindfucka.

  • Marcel Štefančič jr.

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

    Film o Trumpu

    Vajenec je biografija Donalda Trumpa – zgodba o njegovih vajeniških letih. Zgodba o njegovem izvoru. In film ga skuša celo razumeti. Na začetku ga namreč vidimo, kako nemočno in negotovo in mehkužno sedi doma, pri družinski večerji, ob dominantnem očetu, ki v njem vidi le »šibkega« Donnieja, kako nemočno išče investitorja za svoj sanjski projekt, izgradnjo luksuznega hotela v slabi soseski, in kako nemočno hodi s torbo v roki od stanovanja do stanovanja v očetovem preperelem stanovanjskem kompleksu (Trump Village), trka na vrata in pobira stanarino – nekateri podnajemniki mu odprejo, drugi ne, tretji mu plačajo le polovico, četrti mu loputajo vrata, peti ga psujejo, šesti vanj mečejo vrelo vodo.

  • Vanja Pirc

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  Za naročnike

    Boj za Emily

    Zdi se, da si je seriji Emily in Paris (Emily v Parizu), eni najbolj gledanih Netflixovih televizijskih produkcij, ki jo je zakrivil Darren Star, pred tem avtor uspešnic Beverly Hills 90210 in Seks v mestu, s četrto sezono vendarle uspelo izboriti vidnost, kakršna bi ji nekoč z lahkoto pripadla že na samem začetku. A standardi so danes drugačni, gledalci in recenzenti smo zahtevnejši, od serij pričakujemo, da nas bodo najmanj izobrazile ali angažirale, Emily in Paris pa se temu namerno izogiba, želi le, da se ob njej zabavamo. Vlaga sicer v spodbujanje enakopravnosti med spoli in obsoja spolno nasilje nad ženskami, sicer pa je klasična romantično-pisarniško-komična nanizanka z luknjami v scenariju in neprepričljivimi igralci (ter nekaj častnimi izjemami). Tako pravzaprav ne preseneča, da je že vsa leta hkrati ena najbolj priljubljenih serij in tudi ena najbolj kritiziranih.

  • Dora Trček

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  Za naročnike

    V svet po priložnosti in navdih

    Življenje in ustvarjanje umetnikov zunaj meja lastne države nista nič novega, tudi pri nas ne. V tujino se je odpravila na primer že naša najznamenitejša slikarka Ivana Kobilca (1861–1926), ki je pravzaprav na tujem preživela več kot tri desetletja, takrat pa so nastala njena najdragocenejša in najbolj prepoznavna dela. Naj gre za nemirnega nomadskega duha, širjenje obzorij in umetniških izrazov ali iskanje boljših razmer in priložnosti, selitev v tujino je za marsikoga povsem logična in vse bolj dostopna izbira. Zlasti, če upoštevamo, kako majhen in nestabilen, če že ne neobstoječ, je umetniški trg pri nas. Mlade perspektivne umetnice in umetniki so po koncu študijskega obdobja vse prevečkrat nepripravljeni in neoboroženi pahnjeni v nemilost boja za preživetje; da lahko ustvarjajo, pa se morajo preživljati z drugimi dejavnostmi in nemalokrat opravljajo po več služb hkrati.

  • Manca G. Renko  |  foto: Črt Piksi

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  Za naročnike

    »O mojem življenju ne veste ničesar«

    Pred poletjem sta v slovenščini izšla dva romana francoske pisateljice Constance Debré, ene najzanimivejših sodobnih avtoric, ki za gradivo za pisanje jemlje lastno življenje. Roman Play boy (prevedel Iztok Ilc) govori o Constance, ki se je po 20 letih zveze ločila od moža in začela živeti kot lezbijka. Poklic odvetnice, ki ga je vsa ta leta opravljala, jo je zanimal čedalje manj, življenje, ki se je odpiralo pred njo, pa čedalje bolj. V romanu Love Me Tender (prevedla Eva Mahkovic) pa se Constance spusti v bitko za sina, s katerim ji nekdanji mož skuša preprečiti stike, saj naj bi bilo njeno življenje lezbijke in pisateljice neprimerno za materinstvo.

  • Izak Košir

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Premiera 19/10 ob 20. uri

  • Stanka Prodnik

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  TV  Za naročnike

    TV komentar / Maljevac je kriv!

    Včasih moramo na tem mestu obravnavati tudi prispevke z malo daljšo brado – ker so enostavno preveč pomembni, da jih ne bi. In ta je še posebno zagaten – gre namreč za prispevek v oddaji Odmevi ob dnevu ozaveščanja o cerebralni paralizi. V ponedeljek, 7. oktobra, je Odmeve vodila Rosvita Pesek, bil je torej dan ozaveščanja o cerebralni paralizi, prispevek pa je s poročilom, v katerem je sodelovala družina Lavrič, pripravila Vanja Kovač. Saj nimamo nič proti kritiki ministrov, še bolj jih je treba kritizirati, tudi ministra Simona Maljevca (ki smo ga nedavno trdo ošvrknili tudi tukaj), a vendar je šlo v navedenem primeru za populizem. Namreč, zadeva gre takole. Februarja je Maljevčevo ministrstvo napovedalo, da bodo v šestih mesecih začeli pilotski projekt, s katerim bi poskusno začeli pomagati družinam z otroki z različnimi ovirami. Napovedi se je takrat pridružila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sama mati otroka z epilepsijo, in v videu pozdravila, kar dela ministrstvo za solidarno prihodnost. Vse skupaj se je zgodilo pred osmimi meseci.

  • Saša Eržen

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Hudo

    Spominska kapsula

    Pametni telefoni, ki so postali naši zvesti pomočniki, zmorejo marsikaj, snemati zvok je zanje mala malica. A zaradi njihove velikosti bi težko rekli, da so povsem neopazni, zato je firma Plaud izkoristila priložnost in ustvarila miniaturni snemalnik glasu, ki so ga poimenovali notepin; besedna zloženka združuje listek z opombo in buciko, s katero ga nekam pribodemo. Pripomoček opisujejo kot »nosljivo spominsko kapsulo«, ker si pač zapomni vse, kar posname, in je v obliki kapsule. To lahko kot broško nekam pripnemo s pomočjo priponke ali magneta, kot obesek nosimo okoli vratu na vrvici ali kot uro na paščku okoli zapestja. Uporablja umetno inteligenco, s pomočjo katere poskrbi za prepis posnetega zvočnega gradiva v 59 jezikih, med katerimi ni slovenščine, naredi povzetek ter izvleček s pomembnimi informacijami, kar, roko na srce, omogočajo številne aplikacije za pametne telefone, ure in računalnike. Kot bi imeli osebnega pomočnika ali dodatne možgane, ki na sestankih in tudi med vožnjo ali sprehodi zabeležijo pogovore in vaše misli. A posnamejo tudi tiste, s katerimi se pogovarjate ali jim le stojite dovolj blizu – to pa je lahko že zloraba.

  • foto: Igor Škafar

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Ulica

    Tristan 

  • Izak Košir  |  foto: Asiana Jurca Avci

    18. 10. 2024  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Portret  Za naročnike

    Masaž / Art pop kolektiv, ki na domači sceni premika zvokovne in vizualne meje

    Rosno mladi ljubljanski trio Masaž je lani s svojo prvo ploščo 3d ritmi navdušil poslušalce in tudi glasbene kritike. Mladinin recenzent Jaša Bužinel je denimo zapisal, da zasedba, ki koketira s »Princeovim sofisticiranim funkom, zgodnjim vokalnim čikaškim housom in sodobnejšimi pop trendi«, »vidno in slišno štrli iz povprečja sodobnega slovenskega alter popa«. Še več, v Masaž, ki »z navihanostjo spominjajo na pop pionirje iz skupine Videosex, z enigmatičnostjo na pop avantgardiste iz Melodroma in z melodramatičnostjo na slovensko popevko«, je prepoznal »kozmopolitski« bend, »ki ne nagovarja povprečnega mulca s periferije, pač pa izbrano ’progresivno’ publiko, kakršne pri nas ni prav veliko«.

  • Damjana Kolar

    18. 10. 2024  |  Kultura

    REJVikend / Vodnik po klubskih dogodkih

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • STA

    17. 10. 2024  |  Kultura

    Nikola Tesla / Človek, ki je ukrotil strelo in spremenil svet

    V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo ansambel Opere in baleta danes krstno izvedel opero Roberta Mračka Mož, ki je ukrotil strelo: Genialni izumi Nikole Tesle pod taktirko Iztoka Kocena in v režiji Jakija Jurgca. Slovenska operna noviteta je namenjena predvsem učencem zadnje triade osnovnih šol in srednješolcem.

  • STA

    16. 10. 2024  |  Kultura

    Kako so Beatli spremenili svet

    Na Disney+ bodo prihodnji mesec predvajali nov dokumentarec o The Beatles, ki sta ga o prvem obisku skupine v ZDA posnela producent Martin Scorsese in režiser David Tedeschi. Film Beatles '64 bo vseboval še nikoli videne posnetke slavne četverice in njihovih oboževalcev. Na platformi bo na voljo od 29. novembra.

  • STA

    16. 10. 2024  |  Kultura

    Izzivi umetne inteligence in mladi bralci

    Knjige in založniki iz vsega sveta so ponovno zavzeli nemško finančno metropolo Frankfurt. Uradna slovesnost z letošnjo častno gostjo Italijo ob odprtju 76. Frankfurtskega knjižnega sejma je bila v torek zvečer, danes pa sejem vrata odpira za strokovno javnost.

  • STA

    16. 10. 2024  |  Kultura

    Slovenski filmi v Budimpešti

    Kino Toldi v Budimpešti bo med 17. in 19. oktobrom gostil 8. Dneve slovenskega filma, v sklopu katerih bodo predvajali tri novejše slovenske filme. Dneve bo odprl celovečerec Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, na sporedu pa bosta še film Janeza Burgerja Opazovanje in celovečerni dokumentarni film režiserke Petre Seliškar Telo.