Jure Aleksič  |  foto: Borut Peterlin

23. 9. 2011  |  Mladina 38  |  Politika  |  Intervju

“Sredi osemdesetih se to ne bi moglo zgoditi!”

Dr. Aleš Črnič: "Sredi osemdesetih se to ne bi moglo zgoditi!"

profesor in religiolog

“Črni časi prihajajo, pravijo vse številnejši, zadnja hujskanja na referendum proti pravicam homoseksualcem pa kažejo, da so črni časi že tu!” Tako je v nedavnem članku zapisal Aleš Črnič, izredni profesor na FDV-ju in kot specialist za religiologijo dolgoletni lucidni komentator slovenskega verskega področja. Je poročen človek z dvema otrokoma in torej predstavlja točno tisti ideal, ki ga od RKC sponzorirani jurišniki označujejo za edinega pravega; a tovrstna kolonizacija vrednot, ko se samo eden izmed številnih možnih tipov družine razglaša za pravega, se mu zdi nič manj kot degutantna. Shod radosti pred parlamentom, ki je bil v resnici seveda predvsem shod sovraštva in prezira do drugačnosti, se mu zdi samo eden od nevarnih simptomov, ki kažejo, da kot skupnost ne napredujemo, temveč lezemo nazaj. “Mogoče je spet nastopil čas,” je med drugim zapisal, “da se odločni nasprotniki raznih ‘radostnih’ pohodov totalitarizma znova preštejemo. Nenazadnje je tako nastala naša država.”

Ko Aleš Primc, glavni civilni iniciator na temo edine prave družine, o svoji iniciativi govori kot o »butari iz več kot 65.000 vej - zelo povezani skupaj, da se ne da zlomiti« ... Misliš, da take metafore - fascio, butara - izbira iz neke tragične nevednosti? Ali smo dejansko na točki, ko se množice odkrito snubi s hard-core fašistično ikonografijo?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.